LEKOVITO: Loše spavate i nemate koncentraciju? IMAMO REŠENJE!

Dremanje u popodnevnim satima uz hranu punu biljnih masti smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti i umiranje od srčanih udara.

Krevet San Spavanje
Pixabay.com

Zajedničko istraživanje medicinskih fakulteta u Atini i na Harvardu pokazalo je da su procenjena opasnost smrtnih ishoda, čak, 34 odsto niža kod osoba koje popodne spavaju.

Ovaj odmor je posebno delotvoran kod zaposlenih muškaraca, naročito pilota na dugim komercijalnim linijama. Ustanovili su da samo sat vremena odmora tokom leta povećava budnost pilota, koncentraciju i oprez narednih deset sati.

Popodnevna dremka je lekovita za zaposlene muškarce, naročito pilote!

Ukoliko dremaju samo 26 minuta, dok kopilot upravlja avionom, opšti oprez i budnost se povećavaju za 54 odsto, a profesionalna sposobnost za 34 odsto. Utrđeno je i da popodnevni spavači noću manje pate od nesanice, a da im je san u kontinuitetu duži za 20 minuta.

Da je popodnevno dremanje vrlo važno za telo i mozak potvrđuju i mnogobrojni svetski umovi. Među njima je bio Albert Ajnštajn koji je redovno dremao u svojoj fotelji sa olovkom u ruci. Budio bi se kada bi olovka ispala i udarila o pod.

Na taj način je sprečavao sebe da padne u dubok san posle kojeg mu misli ne bi bile potpuno bistre.