Lepa stopala zavise od prave kičme – Masaža protiv čukljeva (Video)

Nekima je potrban samo jedan pedikirski tretman kako bi obuo omiljene papuče i sandale i ponosno prošetao svoja stopala. Mnogi doktori smatraju da bočne izrasline, odnosno čukljevi, predstavljaju veći problem o samo pukog estetskog.

Fizioterapeuti smatraju da problem čukljeva predstavlja uzročno posledičnu vezu sa deformitetom kičmenog stuba. Ove promene su uglavnom nasledne, ali mogu biti i stečene zato promenite neki način i stil života.

– Čim se pojavi bol u palcu ili srednjem delu stopala, nekad i pritisak oko skočnog zgloba, potrebno je reagovati. Kada i kod najmanjih simptoma potražite pomoć, mnogo ćete lakše da se izlečite. Problem nošenja neudobne obuće može biti bitan faktor u nastanku čukljeva, ali mnogo više doprinosi loše držanje tela i navike koje smo stekli tokom života – objašnjava za Super ženu fizioterapeut Aleksandra Maksimović. On svoje klijente tretira Bowen metodom i Refleksologijom, kako bi rešio problem bočnih izraslina.

Tokom masaža dolazi do stimulisanja „unutrašnjeg lekara” koji ima moć samoiceljenja koja vraće telu statiku i normalno držanje. Ovo jeste samo preduslov da neprijatni čukljevi na vašim stopalima nestanu.

– Fizičke vežbe ne mogu trajno da reše problem statike tela. One mogu da pomognu, ali da bi se rešio ovaj problem potreban je složeniji terapijski pristup – smatra fizioterapeut.

Mnogi otropedi, ali i fizioterapeuti preporučuju široke potpetice od dva do četiri centimentara. Obuća mora da bude udobna i široka, a trebalo bi da izbegavamo baletanke bez uložaka i visoke štikle, usku i tesnu obuću.

Osim što ćete izmasirati vaša stopala preporučljiva je i udobna obuća, hodanje bez obuće, kruženje stopalima i ciljane vežbe palcem.

Pogledajte kako Bowen metode utiču na vaše telo:loading...