LEPE VESTI ZA ONE NA DIJETI: Ukoliko ne mršavite, moguće je da treba da uradite SAMO OVO

Da biste smršali - morate da gubite kalorije, a kako biste imali šta da smanjite - morate i da unosite u telo. Jednostavna matematika.

Dijeta
Pixabay.com

Kako bi započeo proces mršavljenja, metabolizam mora da se čisti, a to ne može da se dogodi ako ne unosite dovoljno hrane u organizam. Ako naglo ograničite unos kalorija telo bi moglo da se prebaci u izgladnjivanje, a tada se uništava mišićno tkivo kako bi se zadržala energija.

Američka Nacionalna zdravstvena ustanova sprovela je studiju, a zaključak je da bi žene trebalo da konzumiraju najmanje 1200 do 1500 kalorija dnevno. Jednom kad ta količina padne ispod ovih vrednosti, telu postaje teško da obavlja osnovne biološke funkcije koje nas drže zdravima.

1. Sve vreme razmišljate o hrani
Ne možete da odradite dnevne obaveze kako treba jer razmišljate o večeri? Verovatno ne jedete dovoljno. Uvedite u svoj dnevni plan i male međuobroke koji će vam pomoći da unesete dovoljnu količinu kalorija kako biste bili usredsređeni na ono što radite. Pomešajte hranu bogatu proteinima s onom koja sadrži brojna vlakna i telo će vam biti zahvalno!

2. Izbacujete obroke
Preskakanje doručka ili još gore zamena s kafom, loš je način gubitka kilograma. Izgladnjivanjem do ručka nećete postići ništa. Nedostatak hrane čini vas teskobnim i umornim. Kako biste pravilno jeli, uključite u plan ishrane tri velika obroka i dva mala međuobroka sa izvorima zdravih kalorija poput orašastih plodova i namirnica od celih žitarica.

3. Izostaje vam menstruacija
Ako na zdrav način gubite kilograme onda na telu ne bi trebalo da se osete velike i loše promene. No, ukoliko ne unosite dovoljno kalorija, a težina pada, menstrualni ciklus postaje neredovan. Može da se dogodi da potpuno izostane zbog nedostatka zdravih masnoća koje proizvode polne hormone.

4. Imate jake glavobolje
Mozgu je potrebna glukoza iz krvi, a glukoza nastaje iz ugljenih hidrata. Izbacite li unos dovoljne količine hrane, nemojte se čuditi osećaju slabosti, trncima i tremora. U tim trenucima u mozgu nedostaje energije.

5. Osećate se umorno
Ako nemate energije za kratku vežbu ili izvršavanje fizičke obaveze, ne jedete dovoljno. Zbog manjka kalorija mogli biste da se osećate vrlo slabo i umorno.

6. Vrlo ste razdražljivi
Dugo niste ništa pojeli i vaš organizam oseća neverovatnu glad. Velike su šanse da ćete se osećati ljutito i razdražljivo. Nikakav gubitak kilograma nije vredan promene raspoloženja.

7. I nakon obroka ste nezadovoljni
Napunite tanjir celim žitaricama, zdravim mastima i dobrim belančevinama i nećete osećati potrebu za desertom. Jedna mala salata s niskim udelom kalorija će vas samo ostaviti gladnim, a organizam s tim ne može ništa.