LEPE VESTI ZA SLADOKUSCE: Predstavljamo vam bar PET RAZLOGA zbog kojih treba svakog dana jesti ČOKOLADU

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u "službena" pravila za zdrav život – smatraju lekari. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono deluju na zdravlje pojedinca, a posebno na srce i krvne sudove. Da li vam je potreban još neki razlog za uživanje u slatkim zalogajima?

cokolada
Pixabay.com

1. Jača ćelije srca i krvnih sudova

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tela i štiti ga od bolesti, a sadrži i stvari po imenu flavanol i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih sudova.

Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbegavajte mlečne i bele čokolade koje obiluju upravo tim elementima.

2. Podstiče cirkulaciju

Studija koja je 2014. godine objavljena u magazinu “Journal of the American Heart Association”, pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako onemogućava kretanje.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udelom od 85 odsto kakaa dnevno mogli da hodaju 15 posto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.

3. Snižava krvni pritisak

Antioksidanti u kakau snižavaju krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo da snizi pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 nedelja smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri posto.

4. Snižava holesterol u krvi

Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni deo starenja. Ako imate problema s prevelikim vrednostima holesterola u krvi – tačnije s rastom lošeg holesterola posegnite za tamnom čokoladom.

Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 odsto u vrednostima lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabeležen porast dobrog ili HDL kolesterola.

5. Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago da pročitate da tamna čokolada deluje i na ovom području, te da redovno uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa – kortizola u telu, kao i nalete adrenalina.loading...