LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE: Sve što treba da znate o proceduri koja može da vam promeni život

Poslednjih godina sve se više govori o laserskom skidanju dioptrije. Medicina je izuzetno napredovala i napredak je očigledan i na ovom polju. Zato postoje brojne mogućnosti da neko ko je mislio da će celog života nositi naočare, promeni sve to u samo jednom danu. I to je danas prilično rutinska stvar, koju obavljaju stručnjaci.

Naočare za vid
pixabay.com

Naravno da kod onih koji bi to želeli da urade postoji određena doza straha, jer se ipak radi o čulu koje nam je i te kako potrebno i svi bi želeli da izbegnu nepotrebni rizik. Ipak, svi oni koji su se odlučili na ovaj korak, znaju da tolika vrste strepnje i straha nije bila opravdana.

Ono što je najvažnije reći jeste činjenica je strah veći upravo zbog toga što nemate sve potrebne informacije o ovoj intervenciji. Čim se budete informisali na pravi način i dobili tačne i proverene informacije postaćete racionalniji i vaš strah je biti manji.

Zato vam u nastavku teksta donosimo osnovne informacije koje bi trebalo da znate ukoliko razmišljate da se podvrgnete laserskom skidanju dioptrije.

Šta je zapravo lasersko skidanje dioptrije?

Mnogi na pogrešan način shvataju ovu oblast i ovu proceduru i zbog toga je logično da su prilično uzdržani i da se godinama premišljaju i pokušavaju da se odvaže na ovaj korak. Ono što je važno da znate jeste da lasersko skidanje dioptrije podrazumeva zahvat UV zracima u cilju skidanja dioptrije.

Naime, prilikom te procedure menja se sam oblik rožnjače, kao i debljina. Na taj način se postiže ono zbog čega svi dođu, a to je uklanjanje dioptrije.

Ko sve može biti potencijalni kadidat za lasersko skidanje dioptrije?

Dolazimo do jednog vrlo važnog pitanja, oko kojeg takođe postoje brojne nejasnoće.

Elem, na početku je neophodno da doktori urade sve potrebne analize i preglede kako bi se utvrdio sam tip dioptrije. Dakle, visina dioptrije određuje da li ćete moći da radite lasersko skidanje ili ne. To je prva stavka, ali stavka koju ne možete vi sami da procenite, već je potreban pregled i konsultacija sa lekarom.

Druga stavka se odnosi na broj godina. Osobe mlađe od 20 godine ne mogu da se podvrgnu ovom zahvatu. Dakle, samo osobe starije od 20 godina su potencijalni kandidati.

Sledeća jako važna stavka se odnosi takođe na vašu dioptriju. Naime, u poslednjih godinu dana pre intervencije vaša dioptrija bi morala da bude stabilna, odnosno da se nije menjala za više od plus ili minus 0,5D. To ćete i vi sami znati ukoliko ste redovno kontrolisali vid.

Sledeću činjenicu utvrđuje takođe lekar. Vaše oko mora da bude zdravo, kao i rožnjača. Dakle, zahvat se ne može raditi ukoliko imate neku očnu bolest, infekciju ili povredu oka.

Šta se sve proverava na pregledu koji prethodi laserskom skidanju dioptrije?

Proveravanje dioptrije nije jedina stvar koju će vam doktori proveriti na prvom pregledu. To je samo prva stvar u nizu analiza koje treba uraditi. Sledi i detaljno proveravanje rožnjače, od njene debljine, preko zakrivljenosti, pa sve do nekih drugih nepravilnosti. Suzni film se takođe proverava i radi se ultrazvučna biometrija.

Pored rožnjače snima se i zadnji segment oka. Obavezno se meri i očni pritisak. Važno je napomenuti da ništa od ovoga ne boli. Sve što će pacijent nakon ovog pregleda primećivati jeste zamućen vid. Zato bi najbolje bilo da, ukoliko radite, uzmete slobodan dan i da nakon svih ovih analiza odmorite. Imajte u vidu da će vam vid biti zamućen do tri sata, tako da nećete baš biti funkcionalni u tom periodu.

Kako izgleda sama operacija?

Defintivno najvažnije i najčešće pitanje je pitanje kako izgleda sam postupak laserskog skidanja dioptrije. Proces je vrlo jednostavan, iako pacijentu verovatno u tim trenucima od treme i od straha nije prijatno. Međutim, pacijent nema čega da se boji i važno je da veruje svom oftalmologu i da prati njegova uputstva, jer će mu on pre same intervencije reći kako treba da se ponaša.

Prvo će pacijent dobiti anesteziju i to u vidu kapi, dakle – nema igle. Samim tim ništa neće osetiti. Ukoliko se odvažite na ovaj korak treba da znate da ćete tokom ove procedure biti budni i da ćete ležati na krevetu. Fiksiranje pogleda je nešto što će vam i lekar reći da je obavezno. Vaši kapci biće fiksirani i neće se desiti ništa loše. Laseri su tako napravljeni da i ukoliko trepnete ništa vam se neće strašno dogoditi i operacija neće biti neuspešna.

Ceo ovaj proces za oba oka traje oko 10 minuta. Da, to je sve. Samo deset minuta. Međutim, nije laser u vašim očima 10 minuta, laser se koristi ukupno 2,5 sekunde. To je sve.

Sada kada imate sve ove informacije, verovatno je osećate makar malo olakšanje. Naravno da nećete odmah nakon tih deset minuta izaći iz sale, već ćete biti tu još neko vreme, ali ste kasnije sasvim slobodni da odete, bez bilo kakvih specijalnih tegoba.

Postoji više tehnika kako se skida dioptrija laserskim putem, ali to je najbolje da vam lekar objasni onda kada dođete na prvi informativni razgovor.

Šta i kako nakon operacije?

Nakon operacije vrlo je važno da slušate sve savete lekara. Dobićete sve potrebne preparate koje treba da koristite, a lekar će vam objasniti i kako treba da ih koristite. Zatim, dan nakon laserskog skidanja dioptrije sledi prva kontrola. Dobićete i meka sočiva, kao i kapi za oči.

Nakon operacije potrebno je da mirujete neki dan. Prvi dan je jako važno da mirujete i lekar će vam verovatno preporučiti da to bude u ležećem položaju. Osetićete nekoliko sati nakon laserskog skidanja dioptrije malo peckanje u očima i možda će vam suziti oči, ali to će biti jako kratko.

Naravno da će biti potrebno da uzmete odmor ukoliko radite lasersko skidanje dioptrije. Minimum bi trebalo da odmarate pet dana, što će vam dobro doći da se oporavite kompletno. Treba se posavetovati sa lekarom ukoliko radite na nekim poslovima gde su uslovi rada komplikovaniji, odnosno ukoliko radite u vetrovitim područijima, tamo gde ima mnogo prašine, ukoiko radite na visini ili na previše visokim ili niskim temperaturama.

Nakon operacije ne bi trebalo da trenirate minimum mesec dana i naravno da izbegavate bilo kakav teži oblik fizičkog rada.

Ukoliko se šminkate ne bi to trebalo da radite bar nedelju dana. Posavetujte se sa vašim lekarom kada je u pitanju šminka za oči, poput maskare ili senke.

Rezultati nakon laserskog skidanja dioptrije?

Rezultati nakon laserskog skidanja dioptrije su veoma zadovoljavajući. Pacijenti ovo ocenjuju kao jednu od operacija koja im menja život. To posebno znaju oni koji su gotovo celog života nosili naočare i koji su se osećali pomalo nemoćno kada ih skinu. Apsolutno im je čudno u početku da se priviknu na činjenicu da sada vide i bez njih.

Ipak treba napomenuti da su najuspešnije operacije one koje se odnose na male i srednje dioptrije u minusu. Dakle, uspešnost je velika sve dok dioptrije nisu veće od -6.

loading...