Da vam LIPOSUKCIJA ne presedne! Ako planirate SKIDANJE SALA, evo šta sve morate da znate o PROCESU OPORAVKA

Mršavljenje
Pixabay.com

Liposukcija nije strašan zahvat, apsolutno je ista kao i bilo koji drugi zahvat kada je u pitanju estetska hirurgija.

 

Ako ste se odlučili za ultrazvučnu liposukciju, odnosno skidanje masnog tkiva na ovaj način, onda treba da znate kako da se pripremite pre operacije, raspitate šta možete da očekujete u toku operacije i na kraju da dobro slušate savete kako da se ponašate nakon operacije. Sve tri faze su jako bitne I vaše ponašanje je vrlo bitno. Morate da vodite računa o svakom segmentu i da se strogo pridržavate apsolutno svih saveta koje dobijete od doktora.

Izlazak iz bolnici nakon dva dana

Oporavak počinje onog momenta kada se intervencija završi. Nakon nekog vremena probudćete se iz anestezije ili ćete možda i biti budni, ukoliko ste bili pod lokalnom anestezijom. Posle opšte anestezije trebaće vam nekoliko sati da malo dođete sebi, ali to nije ništa strašno, jednostavno je samo potrebno malo vremena da se povratite u normalu.

U suštini, nakon dva dana možete da izađete iz bolnice. Generalno kada znate da izlazite jedan ili dva dana nakon intervencije, onda će vam biti znatno lakše, jer nemate utisak da je to nešto što je strašno. A u suštini i nije.

Elastični steznik se nosi nakon operacije

Bilo koji deo da je podvrgnut liposukciji, steznik morate da nosite. Sve o stezniku će vam reći hirurg koji vam je izveo zahvat. Morate da se pridržavate svega što vam lekar kaže. Estetska hirurgija jeste napredovala i gotovo je bez greške, ali to ne znači da se sve završava u operacionoj sali. Morate da budete odgovorni prema sebi. Estetska hirurgija je uradila svoj deo u operacionoj sali, ostalo je na vama.

To znači da steznik morate da nosite kako biste sprečili moguće otoke ili modrice, koje su česta pojava nakon liposukcije. Ako primetite neke neobične stvari, na koje vas doktor nije upozorio, a imaju veze sa nošenjem steznika, onda odmah treba da se javite lekaru.

Bez preteranih fizičkih aktivnosti

Kada se podvrgnete bilo kom tretmanu kada je reč o estetskoj hirurgiji, to znači da morate da smanjite tempo, ali samo jedan vrlo kratak period. Odnosno, to zavisi od toga kakva je vrsta intervencije bila u pitanju. Nikako ne smete da se preforsirate niti da praktikujete preteške vežbe, odmah nakon što izađete iz bolnice. Generalno je tako i kod svake operacije, ali i kod liposukcije ovo je pravilo. Ipak, savetuje se da šetate redovno, da se krećete i to je vrlo bitno da radite nakon liposukcije.

Izbegavati lekove i cigarete

Savetuje se da izbegavate lekove u danima nakon operacije. Ovo nije opšte pravilo, ali morate da razgovarate sa vašim lekarom ukoliko ste već pod nekom terapijom. Znači, ukoliko već pijete neke lekove i ne smete da prestanete da ih pijete, onda treba da se konsultujete sa lekarom kako bi vam on rekao šta vam je činiti. Dobro bi bilo i da izbegavate cigarete, makar u jednom periodu nakon operacije.

Takođe, dobro bi bilo i pre liposukcije da izbegavate cigarete. To nije dug vremenski period i sigurno ćete moći da izdržite bar tih nekoliko dana. Oporavak nakon bilo koje operacije estetske hirurgije nije komplikovan, samo je važno da se ne ponašate neodgovorno.