Lista namirnica koje uništavamo: Svakodnevno su na trpezi, ali su spremljene na potpuno pogrešan način!

Ako ste od onih koji vole zdravu hranu i paze na svoju ishranu, onda će vam se svideti ovi saveti koji će vam omogućiti daa izvučete najbolje iz pojedinih namirnica!

 

Najbolji krompir je ljubičasti

Krompir je uvek na vrhu liste omiljenih priloga jer se može pripremiti na bezbroj načina, a ukusan je uz dosta drugih namirnica. Verovatno ste navikli da pripremate crveni ili beli krumpir, ali dobitna kombinacija je svakako onaj ljubičasti. Jedno istraživanje pokazalo je da ljubičasti krumpir pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska i smanjuje rizik od raka. Zbog visoke količine polifenola, takođe je smanjio uticaj na ukupan nivo šećera u krvi, piše „Tportal”.

Šargarepa

Oduvek su nas bake i majke učile tome koliko je važnoda jedemo šargarepu, bilo da je sirova ili u ukusnoj supi. Ali,  sledeći put kad budete kuhali supi, neka šargarepe ostanu cele jer su neke studije pokazale da se sečenjem na kolutiće gube hranjivi nutrijenti. U svakom slučaju, bilo bi najbolje da ih jedete sveže jer ćete dobiti najviše hranjivih materija.

Beli luk

Možda ste znali, ali beli luk je bolje da drobite nego da seckate. Razlog je taj što će na taj način ispustiti alicin, i to nakon što odstoji deset minuta, a taj enzim je vrlo koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Prelivi za salatu

Često se ističe da su prelivi za salatu prepuni masnoća, posebno oni kupovni, ali neke studije kažu da ne treba potpuno da je zaobilazite. Naime, ako jedete domaći sos od kvalitetnih namirnica, neće učiniti veliku štetu, a duže ćete biti siti. To znači da ćete na kraju pojesti manje neke druge nezdrave hrane.

Zrele jabuke i kruške

Idući put kad kupite ove dve vrste voća, pustite ih da sazru do kraja. Kada su jabuke i voćke sazrele, u njima se stvara još više antioksidansa što je izuzetno važno za opšte zdravlje organizma i bitku sa svim negativnostima koje naše telo svakodnevno upija.

Brokoli

Brokoli je bez sumnje jedna od najboljih namirnica kojom možete da hranite svoj organizam. Istraživanja su pokazala kako je brokoli vrlo delotvoran u smislu prevencije određenih vrsta raka poput raka dojke ili raka kože. U ovom slučaju se pokazalo da je način pripreme izuzetno važan. Utvrdilo se kako je kuvanje na pari najispravniji način pripreme brokolija, a prženje očekivano najlošiji.