Ljubitelji ste jako ZAČINJENE hrane? Ovaj podatak će vas naterati da je VOLITE JOŠ VIŠE

ljutkasta hrana
pixabay.com

Istraživači napominju kako ljuta hrana pozitivno utiče na zdravlje jer kapsaicin, aktivni agens koji se nalazi u cvrvenoj čili prapričici, ima antioksidantno i protivupalno dejstvo.

 

Dobra vest za sve ljubitelje začinjene i ljutkaste hrane! Nakon dugogodišnjeg praćenja navika 16.000 Amerikanaca, istraživači sa Medicinskog fakulteta u Vermontu, došli su do rezultata koji pokazuje da se osobama, koje svakodnevno konzumiraju ljutu hranu, smanjuje rizik od prerane smrti za 14%, odnosno produžavaju se godine života.

Istraživači napominju kako ljuta hrana pozitivno utiče na zdravlje jer kapsaicin, aktivni agens koji se nalazi u cvrvenoj čili prapričici, ima antioksidantno i protivupalno dejstvo.

I ranija istraživanja su ukazala na to da začini, pogotovo njihove bioaktivne komponente, pozitivno deluju na ljudski organizam.