LJUDSKIM PATNJAMA SE BLIŽI KRAJ: Naučnici će koristiti HIBERNACIJU u lečenju najtežih bolesti!

Bolnica
Pixabay.com/Ilustracija

Naučnici već godinama rade na tome da ljudsku hibernaciju pretvore u stvarnost, ne sa ciljem da bi izbegli zimu, već da bi obezbedili pacijentu potrebno vreme da lekovi protiv raka počnu delovati.

 

Profesor intenzivne nege i medicine u univerzitetskoj bolnici u Londonu Mervin Singer, kaže da njegov tim radi na leku koji bi mogao delovati tako da vitalne ljudske organe poput srca, mozga i arterija prebaci u hibernetičko “uspavano” stanje. Ovo bi moglo sačuvati hiljade života pacijenata koji dožive srčane i moždane udare.

Profesor Singer veruje da bi hibernacija mogla sačuvati ćelije od smrtonosne traume koja se događa tokom postupka reanimacije u hitnim slučajevima. Trauma koja se zove reperfuzijska povreda događa se kada se krv skupi u tkivu i začepi arterije prema srcu ili zaustavlja rad srca te dovodi do moždanog udara.

Logično je da lekari rade na tome da što pre vrate u život ove pacijente, odnosno njihovu cirkulaciju ugrađivanjem stenta ili otvaranjem arterija. Ali šok koji se dešava nakon ubrzanog povrataka krvi i kiseonik izaziva upalnu reakciju koja uništava vitalnu arteriju, srce i tkivo mozga i može opet izazvati smrt.

Prvi test na ljudima zakazan je za sledeću godinu. Ukoliko se pokaže da bi ovaj lek koji dovodi u stanje hibernacije mogao zaštititi pacijenta od reperfuzijske povrede, to bi bilo prvo uspešno lečenje hibernacijom tokom 20 godina pokušavanja.

Naučnici godinama analiziraju životinje u stanju hibernacije i njihovu sposobnost da uspore puls, snize temperaturu tela blizu tačke koja uzrokuje smrt mesecima, a da ne oštete mozak i druge vitalne organe. Veruje se da se ovo može kopirati i napraviti lek koji će na isti način zaštititi ljude i izlečiti ih od dijabetesa, Alzheimera i raka.

Italijanski naučnici istražuju mogućnost stavljanja pacijenata koji boluju od raka u stanje hibernacije kako bi im ohladili telo na 13 stepeni i pokušali sprečiti širenje raka te kako bi ubili više ćelija tumora radijacijom. Ovi testovi se još nisu počeli vršiti na ljudima.