LOŠ SAN UGROŽAVA ZDRAVLJE: Zauvek pobedite nesanicu uz pomoć ovih namirnica!

Nedostatak sna nam može izazvati niz neželjenih efekata na život i zdravlje. Prilagodite hranu i napitke tako da vam posluže da lakše utonete u san.

Krevet San Spavanje
Pixabay.com

Kao što već znamo, nedostatak sna nam može izazvati niz neželjenih efekata na život i zdravlje. Od toga da nam se može manifestovati dosta tegoba, bolesti, nervoza, pa sve do usporenog pamćenja, usporene motorike, i mnogih drugih manifestacija.

Na ono što prvenstveno treba obratimo pažnju je da uredimo našu okolinu tj. ambijent za spavanje.

Uredite atmosferu

Udobno sredite krevet i jastuke, podesite osvetljenje. Obratite pažnju da li vam odgovara prigušeno svetlo ili da ste u potpunom mraku, dok se pripremate za počinak. Umirite se, ako vam prija uključite laganu muziku. Pokušajte da neko vreme ne razmišljate ni o čemu dok ležite. Trudite se da telo dok ležite opustite maksimalno što je moguće. Čak će vam u ovoj fazi opuštanja prijati i da čitate knjigu, pa stoga osluškujte svoj organizam i svoje telo, pa postupite kako vam najviše prija. U ovakvom slučaju (dakle, dok čitate) mozak će vam biti fokusiran na sitna slova i na taj način će vam poslužiti da se dodatno iscrpite, kako biste zaspali.

Pored ovakvih spoljnih efekata obratite pažnju i na one “unutrašnje”, tj. čime se hranite. Prilagodite hranu i napitke tako da vam posluže da lakše utonete u san.

Čaj

Naročito zeleni čaj sadrži tanin koji podstiče pospanost. Isto će vam pomoći za spavanje i kamilica tj. čaj od kamilice. Preporuka je popiti šoljicu čaja pre spavanja. Obavezno obratite pažnju da čaj bude bez kofeina i tada će vam zaista biti od koristi protiv nesanice.

Žitarice

Žitarice koje su složeni ugljeni hidrati koji stvaraju proizvodnju triptofana. Stoga, jedite često namirnice pogate složenim ugljenim hidratima.

Zobena kaša

Pomaže da se opustite. Hranljiva je, laka za pripremu, njena konzumacija smiruje organizam, stoga pomoći će vam i kod boljeg spavanja. Zob sadrži u sebi kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor. Jedino što je potrebno da pripazite (dok je konzumirate) je stepen zaslađivanja kaše. Šećer može da izazove kontra efekat pred san. Naime, previše šećera pre sna može imati efekat remećenja sna.

Bademi

Prepuni magnezujuma će vam pomoći da opustite mišiće i tako lagano utonete u san. Pored toga, oni su reguratori održavanja nivoa šećera u krvi tokom sna.

Banane

Prepune su kalijuma i magnezijuma koji će vam, takođe, pomoći da se opustite i lakše zaspete. Banana sadrži triptofan, kojim se stvara serotonin i melatonin, a to su nam najvažniji hormoni za smirivanje i san. Sadrže i ugljikohidrate koji će vam pomoći da lakše zaspete.

Trešnje i višnje

Jedite ovo voće da biste regulisali melatonin. Tačnije, on nas dovodi u ravnotežu, osećaj budnosti i sna. Što je njevov stepen veći u organizmu, tada nam se više spava. Čak ćemo od soka od višanja imati dobrobiti da brže zaspemo i kvalitetnije odspavamo.

Mlečni proizvodi

Kao što su sir, jogurt, mleko ne sadrže tiptofan, ali značajno utiču na san. Mleko sadrži antioksidanse koji u organizmu podstiču stvaranje serotonima (hormone sreće, a koji utiče na dobar san). Uz to kalcijum i belančevine umiruju telo a i opustaju nerve i mišiće. Ako u mleko dodate med ili cimet i čak bademe, onda ćete zasigurno pokrenuti proizvodnju melatonina, hormona za spavanje.

Tvrdo kuvana jaja

Jaja će vam pomoći zbog proteina. U slučaju da malo unosite proteina u organizam, tada će vam doći i do poremećaja sna. Pored jaja jedite orašaste plodove, i druge namirnice obogaćene proteinima.

Stoga, pažljivo pripremajte atmosferu i vodite računa oko konzumacije hrane kako biste lakše zaspali, ali i kvalitetnije spavali, jer san je najbitniji aspekt za oporavak našeg organizma.