LOŠA VEST ZA SPAVALICE: Previše sna ugrožava vaše zdravlje

Mnogi od nas sanjaju dugačak noćni odmor i lepo jutro bez zvuka alarma, ali...

spavanje
Pixabay.com

Često nam se čini se da je sve što nam treba – san i da će život odmah postati bolji kada odspavamo onoliko koliko želimo.

Međutim, spavanje se zapravo može pretvoriti iz našeg prijatelja u neprijatelja ako mu se prepustimo bez ikakvih ograničenja.

Pred vama su objašnjenja zašto previše spavanja ima mnogo neželjenih efekata, pa biste možda želeli da razmislite o tome.

1. Možda ćete se stalno osećati iscrpljeno

Čudno, puno spavanja neće učiniti da se osećate osveženo i energično. Naprotiv, osetićete umor i nespremnost da bilo šta učinite. Preporučena količina sna je između 7-9 sati za odrasle. Ako spavate više od toga, vaš mozak se “zamagljuje”, zbog čega nećete moći da se fokusirate.

2. Možda ste skloni glavoboljama

Ovo je uobičajen znak prekomernog spavanja, koji je uzrokovan pogrešnim radom neurotransmitera. Previše sna obično dovodi do glavobolje tipa – napetosti. Takođe, ako hrčete, veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom. Istraživanje je pokazalo da im je sklono 60 odsto ljudi koji hrču.

3. Vaša hronična stanja mogu se pogoršati

Prilično često, previše spavanja pogoršava hroničnu depresiju i druga stanja, kao što je bol u leđima. Pored toga, ako imate tendenciju da zadržavate vazduh tokom noći (poznato i kao apneja za vreme spavanja), možda ćete duže ostati u krevetu zbog lošeg kvaliteta sna. Kao posledica toga, srčana stanja se mogu pogoršati.

4. Možda se osećate lako razdražljivim

Umesto da se osećate srećno i puni energije, veća je verovatnoća da ćete se probuditi mrzovoljni i neraspoloženi. Buđenje sa shvatanjem da ne možete biti produktivni koliko biste želeli, kvari vam raspoloženje i čini vas razdražljivijim i ljutim.

5. Možda prerano ostarite

Ne samo da vaše lice stari brže, već i vaš mozak. Previše spavanja uzrokuje probleme sa pamćenjem i koncentracijom. Pored toga, prekomerno spavanje usporava metabolizam i izaziva povećanje telesne težine.