MAGIČNA NAMIRNICA: Svi znamo da je odlična za imunitet i krvni pritisak, ali evo šta je njena GLAVNA PREDNOST

Ovo morate da probate!

dnevno.rs

Svi ljubitelji mesa znaju koliko sos od rena, može da obogati ukus mesa i učini ga mnogo boljim. Ipak, to nije sve, a ren može mnogo više od toga, budući da je veoma zdrav i efikasan borac protiv raka.

Ren

Kod kozumiranja rena treba imati na umu da on sadrži natrijum, koji nije tako povoljan za dijabetičare. Ljudi sa poremećajem u radu bubrega takođe bi trebalo značajno da izbegavaju konzumiranje rena, ali se zbog njegove lekovitosti ipak preporučuju male količine.

dnevno.rs

Sprečava rak

Manje je poznato da ren u sebi sadrži specifično organsko jedinjenje sinigrin koje pomaže u smanjenju kancerogenog rasta. Zahvaljujući sinigrinu, ren pospešuje imunitet, koji se svojom jačinom efektnije bori protiv maligniteta i stanja koja dovode do karcinoma.

Podstiče imunitet

Nutricionisti su uvereni da, osim što ćemo ostati u formi, redovnim konzumiranjem rena aktiviramo sopstveni imuni sistem, koji je naša odbrana od svih vrsta bolesti. Izotiocijanat u renu će podstaknuti aktivaciju jačanja našeg imunog sistema i poboljšati proizvodnju belih krvnih zrnaca čiji broj zavisi od broja slobodnih radikala.

Smanjuje krvni pritisak

Ren je fantastičan u snižavanju krvnog pritiska, ne samo konzumiranjem, već i udisanjem ovog korena. Oštar miris ove biljke može smanjiti nivo krvnog pritiska tako što ren proizvodi azot-monoksid, koji pomaže našim krvnim sudovima da se opuste što je više moguće.

Predupređuje artritis i osteoporozu

Kalcijum i magnezijum su esencijalni minerali zaduženi za izgradnju kostiju koji nas drže podalje od nastanka artritisa i osteoporozeRen je veoma bogat ovim mineralima, pa se zbog toga preporučuje u ishrani svima koji imaju genetsku predispoziciju ka razvijanju ovih koštanih oboljenja.

Poboljšava varenje i disanje

Oštar miris nekih biljaka poput ruzmarina, žalfije ili nane pospešuje pravilno disanje, umiruje napetost i poboljšava koncentraciju. Ren je ljut toliko da tera i suze na oči, a potpomaže našem respiratornom sistemu da radi “kao sat”.

Dovoljno je duboko udahnuti izblendiran ren kako bi se smanjila sluz kod prehlade i bolova u plućima, kao i sve neprijatnosti koje prate prehladu, alergije ili upalu sinusa. Upotreba rena u ishrani dovodi do pravilnog digestivnog rada i zdravlja naših creva kojima ne smeta njegova ljutina.