MAGIČNE BOBICE IZ PRIRODE: Slatke, ukusne i – neverovatno zdrave!

Sveža, osušena, kao sok ili čaj, borovnica je podjednako lekovita i hranljiva. Ovo bobičasto voće jača imunitet i sprečava nastanak mnogih bolesti. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidansom i borcem protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za ubrzano starenje organizma.

borovnice
Pixabay.com

Istraživanja su pokazala da borovnica ima značajno antikancerogeno dejstvo, pa se zato preporučuje u ishrani obolelih od raka. Anticijan koji se nalazi u borovnicama aktivno se bori protiv kancerogenih ćelija tako što ih napada i uništava.

ČAJ OD LISTA

Čaj od lista borovnice naročito se preporučuje dijabetičarima, jer vrlo efikasno snižava šećer u krvi. Osim toga, dobar je i za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi…

Borovnica je odlična i u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš holesterol, pročišćava krvne sudove i razbija trombove. Reguliše pritisak i time sprečava nastanak moždanog i srčanaog udara.

Od velikog značaja je to što borovnice veoma povoljno deluju i na održavanje zdrave crevne flore. Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima, tako da se smatra prirodnim probiotikom.

S obzirom na to da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja, a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i bubrege.

Na spisku dobrobiti borovnice je i to da jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak, regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.loading...