Magični začin: Prava stvar za jake desni i dobar dah

Timijan
hr.wikipedia.org

I drevni narodi su poznavali lekovitu moć biljke timijan (Thymus vulgaris). Grčki lekar i filozof Galen smatrao ga je najmoćnijim antiseptikom, jer uspešno eliminiše i najotpornije bakterije.

 

Mirisom podseća na tamjan, a izgledom na majčinu dušicu. Najlekovitiji deo je list jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i gornja polovina biljke dok je u cvetu. Timijan je ukrasna i medonosna biljka, a cveta od juna do oktobra. Samoniklo raste u Sredozemlju, dok se u Srednjoj Evropi uzgaja kao kultura.

Sastojak timol je među važnijima, dokazano je da u poređenju sa drugim biljkama slične moći, višestruko jače deluje na mikroorganizme. Zato se timijan i danas koristi kao prirodni antiseptik jer etarsko ulje sadrži velike količine timola i karvakrola, kao i lek protiv kašlja, a stavlja se i u kupke za opuštanje. Često se primenjuje kod bolesti respiratornih organa, jer se pokazalo da efikasno smiruje veliki kašalj kod dece i odraslih. Zanimljivo je da eteričnog ulja timijan ima najviše oko 14 časova.

Istraživanja su pokazala da biljka sadrži i veće količine gvožđa, kalcijuma, smole, a od vitamina posebno najviše A. Zbog prijatne arome i antibakterijskog svojstva, čest je sastojak pasti za zube. Osim što ih čisti, jača i desni i osvežava dah.

Kao začin je izvrstan za ribu i meso. Zbog prijatne arome koristi se i kao dodatak jelima od paradajza i čorbama. Aromatična supstance iz esencijalnog ulja timijana uspešno stimulišu želudačne sokove i pomažu u varenju hrane. Pa, ako preterate sa jelom, umesto uobičajene kafe, bolje popijte čaj od timijana, jer će vam odmah biti lakše. Ovaj napitak poboljšava i apetit, ublažava anemiju, umor, nazeb.

U kulinarstvu se idealno kombinuje sa belim lukom, paradajzom, maslinama i vinom, zbog čega je neophodan u mediteranskoj kuhinji. Jelu daje pikantan ukus, a istovremeno neutrališe masnoću. Ne gubi aromu prilikom sušenja, zbog čega je veoma efikasan i u zimskom periodu o obavezan je sastojak suhomesnatih proizvoda.

Ulje i vinsko sirće imaju bolji ukus kada se u njih doda timijan.

Čaj na dva načina

Od timijana se čaj može pripremiti na dva načina. U prvom se biljka potapa u ključalu vodu, a drugom u hladnu.

* U ključaloj vodi se priprema tako što se supena kašika pomešanih listova, cvetova i nadzemnih delova timijana prelije sa 2 dl vode i ostavi 30 minuta. Nakon toga se čaj procedi i pije nezaslađen tri puta dnevno (po 2 dl).

* Drugi način je da supenu kašiku iste mešavine timijana prelijete sa 2 dl hladne vode i polako zagrevate do ključanja, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte nezaslađen tri puta dnevno po 2 dl. Ukoliko baš morate da zasladite čaj, stavite kašičicu meda.