MALI SIGNALI KOJI GOVORE MNOGO: Ovih 10 promena na vašem telu pokazuju KAKVOG STE ZDRAVLJA

zena
pixabay.com

Ljudsko telo je neverovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate šta vam telo govori.

 

1. Seda kosa pre 40 godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike. Ali, ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Mladeži

Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračenja i ubraja se u predkancerozne promene na koži.

3. Beonjače

Beonjača bi uvek trebalo da bude bela. Osim neispavanost ili prehladu ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog obolenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama tmperature i vetrom. Ali, pukotine koje se često javljaju na završecima usana i unutrašnje ranice mogu biti znak manjka vitamina B i cinka. Ako vam često pucaju usne uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Isto tako, ovakva promena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti vam mogu mnogo otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

9. Hladna stopala

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnoova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonskim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rozaceu – hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.loading...