MALO KO ZNA! Ako pijete neki od ovih lekova klonite se sunca OBAVEZNO

Da li znate da lekovi i sunčanje nisu dobra kombinacija? Ukoliko uzimate određene medikamente, trebalo bi izbegavati izlaganje sunčevim zracima i visokim temperaturama. Neke kreme protiv akni, antibiotici i antidepresivi u kombinaciji sa sunčevim zracima mogu dovesti do različitih neželjenih dejstava. Zbog toga je veoma važno da pažljivo pročitate upozorenja koja se nalaze na uputstvu svakog leka koji konzumirate, kao i krema i ostalih preparata koje koristite.

Lekovi
Foter/ theglobalpanorama / photo on flickr

Određene supstance koje se mogu naći u njihovom sastavu čine vašu kožu fotosenzibilnom, tj. osetlljivijom na svetlost. S jedne strane, to može izazvati fotoalergiju – alergijsku reakciju kože koja se može javiti i do nekoliko dana nakon izlaganja suncu. S druge strane, može nastati fototoksičnost, iritacija kože u roku od nekoliko sati. Da do toga ne bi došlo, naš savet je – oprez!

Neke od posledica uzimanja pojedinih lekova tokom sunčanja jesu iritacija kože, smanjena sposobnost lučenja znoja ili povećano gubljenje tečnosti putem mokrenja.

Evo s kojim lekovima morate biti na oprezu ukoliko boravite na suncu:

Antibiotici
Antibiotici mogu izazvati fotosenzibilnost i fototoksičnu reakciju, što znači da će pogoršati vaše opekotine od sunca.

Kreme protiv akni i antiejdžing kozmetika
Preparati koji sadrže retinol i salicilnu kiselinu mogu dovesti do isušivanja kože, te ona postaje znatno osetljivija na sunce. To znači da ćete izgoreti mnogo brže nego inače.

Lekovi protiv alergije
Pojedini oralni antihistaminici mogu uticati na smanjeno lučenje znoja. S obzirom na to da se znojenjem telo rashlađuje i izbacuje toksične materije, ovo pri visokim temperaturama može predstavljati problem. Ako telo ne može da se rashladi, javlja se toplotna iscrpljenost, pa i toplotni udar.

Antidepresivi
Ovakvi lekovi mogu blokirati signal (koji šalje mozak) da se vaše telo pregreva. Takođe, mogu smanjiti znojenje, što dovodi do težeg rashlađivanja organizma.

Antiinflamatorni lekovi (lekovi protiv upala, npr. ibuprofen)
Kad god uzimate neki od ovih medikamenata, obavezno na kožu nanesite kremu za sunčanje. Lekari preporučuju i da, ako je moguće, izlaganje suncu svedete na minimum.

Vitamini i preparati na biljnoj bazi
Mnogi vitamini i biljni preparati koje možete kupiti bez recepta imaju fototoksične efekte. Zato i pri njihovoj konzumaciji morate biti oprezni.

Kreme za lokalnu primenu
Izlaganje suncu može pojačati i efekat lekova koji se apsorbuju direktno kroz kožu. Kada zaradite opekotine od sunca, krvni sudovi na površini vaše kože se šire i to može dovesti do veće apsorpcije leka.