Manje kilograma, veće grudi, ravan stomak i lice bez bora SVE U JEDNOM DANU! Nauka kaže – MOGUĆE JE, ali…

Dobiti potpuno drugačije, lepše telo, mlađe, veće i lepše grudi, ravan stomak, lice bez bora i manje kilograma u samo jednom danu, u prvi mah deluje kao bajka ili marketinška fatamorgana. Ipak, ovde je reč o kombinovanim estetskim operacijama, koje se izvode godinama u prestižnim svetskim bolnicama, ali i već dugi niz godina i u Srbiji.

Pixabay.com

Ove vrste operacija se rade od 2004. i u Specijalnoj bolnici za estetsku, rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju “Diona” i jako su popularne. Kult tela je to ultimativno postavio kao pravilo da se ne odlazi samo zbog jedne operacije na hirurški sto.

Ali, da li je to baš tako jednostavno? Dr Violeta Skorobać Ašanin iz “Dione” nam otkriva kako sve to zapravo izgleda.

– Kombinovene operacije su najveći izazov za dobrog hirurga. Takva vrsta operativnog zahvata je jako zahtevna ne samo u hirurškom smislu, već i u preoperativnoj pripremi. Ovi pacijenti se sa puno pažnje i lekarskog znanja pripremaju za ovu komplikovanu proceduru. Procenti ranjavih površina su veliki i do 2/3 ukupne površine tela tako da ova vrsta pacijenta treba da bude u dobrom zdrastvenom stanju ili pak da se sledom preoperativnih instrukcija dovede u dobro zdrastveno stanje koje će omogućiti stabilnu operaciju i siguran postoperativni tok – kaže ona.

Violeta Skorobać Ašanin
Privatna arhiva

Najčešće se kombinuju zatezanje stomaka, liposukcija sa transferom masti u zadnjicu sa operacijama grudi. Hirurško planiranje je jako precizno u skladu sa godinama, koštanom strukturom tela, kvalitetom kože i debljinom muskulature. Pacijenti moraju da se brižljivo saslušaju da im se ponudi estetsko rešenje koje je za njih u celosti prihvatljivo.

– Neophodno je da vide dovoljan broj primera sličnih pacijenta i na taj način upoznaju sa hirurškim sposobnostima hirurga sa jedne strane, a sa druge strane umetiničkom notom koja je od izuzetne važnosti u eststkoj plastičnoj hirurgiji – objašnjava doktorka.

Postoperativno, ova vrsta pacijenata mora da bude kontinuirano praćena sa određenim i jasnim režimom ishrane i ponašanja. Podrazumeva se da oporavku moraju bezuslovno da budu podjednako posvećeni i pacijent i doktor.

– Ukoliko se pacijent ne drži striktno napisanih uputstava, sam tok može da se bitno promeni , čak i ugrozi dobro urađenu operaciju. Kombinovane operacije, kao i druge manje, predstavljaju zajednički projekat hirurga i pacijenta – ističe sagovornica Dnevno.rs.

operacija
foter

Iako totalni “make over” deluje kao najbolja solucija, nažalost, nije svako dovoljno dobar kandidat za ovakvu vrstu komplikovanih operacija.

– Ona jeste najbolje rešenje jer u jednom zahvatu i jednom oporaku se rešite svih vaših  problema, imate lepšu i zanosniju figuru i više time se nebavite. Ali nije baš tako. Za takvu vrstu operacije mora da bude i dobar, zdrav kandidat. Preoperativi detaljni pregledi vam određuju tačno do koje opsežnosti hirurškog zahvata ste sa pacijentom bezbedni. Često se pacijenti osećaju zdravo ali rezultati tako ne pokazu i tada moramo da se tome da se posvetimo ka poboljšanju zdrastvenog stanja pacijenta pre nego što ga uvedemo u operativni stres i poremećaj cirkulatornog volumena. Takođe količina proteina koja je su nosi preoperacije i posle operacije zajedno sa vitaminima i mineralimoa mora da bude jasna, kontrolisana i poželjna radi bržeg oporavka – objašnjava doktorka Skorobać Ašanin.

Potpuno transformisano telo može da promeni život pojedinca, ali samo ako je operaciju uradio iz duboke potrebe, a ne iz hira.

– Te osobe često komentarišu da su se ponovo rodile. Da im se drastično na bolje promenio život, odnos prema sebi i sa partnerom. Svakako mentalno zadovoljstvo dovodi i do duhovnog i telesnog. Ali ne sme da se zaboravi da su postoperativne instrukcije  jako bitne i da se svaka infesticija mora zaštititi – promenom svakodnevnih navika, ishranom, adekvatnim vežbanjem. Pogrešno vežbanje može ugroziti izgled ili pak da pacijent kaže da vežba a da nevidi nikakav napredak. Bez dobre mišićne građe , nema ni dobre figure – kaže doktorka i dodaje da se svaka investicija, pa i ova, mora održavati.

Mama i sin
Pixabay.com/Ilustracija

U velikim svetiskim klinikama poslednjih godinama je popularan takzovani “mommy makeover” gde se majke nakon, obično, više trudnoća, odlučuju za zatezanje stomaka, liposukciju i ugradnju implantata u grudi.

– Nažalost, često doktori nakon porođaja predlažu tako nešto, što smatram da nije ni etično, ni neophodno kada je žena u postporođajnom, veoma emotivnom trenutku sa jedne strane , a sa druge u hormonskom disbalansu. Smatram da onoliko koliko je organizam bio u drugom stanju da najmanje toliko mora de odmori i varti u realno stanje da bi se ovog puta konačno korigovao. Znači ne pre devet meseci nakon porođaja – kaže naša sagovornica.

Određene vežbe su neophodne radi čvrstine muskulature i lepote tela, čak i nakon ovakvog preoblikovanja.

– Ograničenja u vežbanju postoje i ona su jasno defnisana i objašnjena, šta se sme, a šta se ne sme. Dijete ne postoje, već samo određeni režim ishrane koji je u skladu sa godinama i dnevnim aktivnostim. Da biste sebe očuvali i sačuvali morete sebe da poznajete – zaključuje doktorka Skorobać Ašanin.