Sedmodnevni kurs sreće iz pera Marka Aurelija: Evo kako da poboljšate život DAN PO DAN

Marko Aurelije
wikipedia.org

Doktrina slavnog rimskog cara Marka Aurelija pomaže vam da pobedite prepreke i ovladate sobom. Naučite je i primenjujte tokom 7 dana i odmah ćete videti promene.

 

Stoicizam je preko 2000 godina oruđe onih koji teže mudrosti i snazi. Koristili su ga, kako robovi i obični ljudi, tako i carevi. Među njima je bio i Marko Aurelije.

Isprobajte njegovu životnu strategiju i primenjujte je iz dana u dan počev od ponedeljka!

Ponedeljak USTANI I ZABLISTAJ

Onih dana kada vam rano ustajanje predstavlja problem imajte ovo na umu :

Ustajem da bi radio na sebi i to je suština mog postojanja. Zašto mi je onda teško da ustanem i radim ono za šta sam stvoren? Ili sam možda stvoren da ležim ispod toplog pokrivača? Da li je naša svrha da budemo ušuškani u toplom ili da se izgradimo sopstvenim trudom?

Marko Aurelije

Niko ne voli rano ustajanje ponedeljkom. Ovako je Marko Aurelije pre 2000 godina držao sebi motivacioni govor kako bi skupio snagu da zbaci sa sebe ćebe i krene u novi dan- piše business insider.

Utorak PRIPREMI SEBE ZA NEPRIJATNOST

 

Kada ustaneš ujutru reci sebi :

Susrešću se sa licemerima, lenjivcima, ljubomornima,  egomanijacima.  Svima njima zajedničko je to što ne mogu da razlikuju dobro od zla. Zato što sam razumeo božansku lepotu i grozotu zla svestan sam da mi je taj ološ rod… i da mi niko ne može naškoditi ili me uvući u sopstvenu gadost. Zbog toga ne smem biti ljut ili mrzeti svoje “rođake”. Stvoreni smo da živimo zajedno.

Marko Aurelije

Insistiranje Marka Aurelija na srodnosti sa ljudima za koje procenimo da su loši osnažuje našu strpljivost, razumevanje i na kraju sposobnost praštanja.

Sreda – IZOŠTRI SVOJE NAMERE

Neka svi naši napori budu usmereni nečemu. Imajmo na vidiku kraj. U suprotnom nas pogrešne koncepcije mogu dovesti do ludila.

Seneka

Imati cilj/kraj na umu nije garancija da ćemo do njega i doći, ali odsustvo cilja svakako je garant da do istog nikada nećemo doći.

Četvrtak – BUDITE NEMILOSRDNI PREMA NEBITNIM STVARIMA

Kada pogledate koliko života trošite na bespotrebnu žalost, budalasta zadovoljstva, pohlepne želje i jeftine zabave shvatićete da umirete pre vremena.

Seneka

Treba razviti sposobnost da kažete NE svim tim stvarima koje vam bespotrebno troše život i dovode vas u poziciju da želite da vratite “vreme u nazad” jer vam život prebrzo prolazi.

Petak – PREĐITE SA REČI NA DELA

Čovek treba razgraničiti, na koje stvari i događaje u životu može sam da utiče, a na koje ne. Tek sa tim saznanjima on sebi omogućava postizanje sreće i duševnog blagostanja.

Epiktet

Za stvari na koje može da utičemo, treba da tražimo sopstveno i individualno rešenje. One stvari i događaje, na koje nemamo direktan uticaj, treba „stoički“ da podnesemo – odnosno da ih prihvatmo onakve kakve jesu. Ne trebamo biti uznemireni zbog događaja, koji se dešavaju zbog prirodnih ili božijih zakona.

Subota – PROŠETAJTE

Trebalo bi šetati na otvorenom kako bi naš um bio osvežen i svežim vazduhom.

Seneka

U gradu poznatom po buci kakav je bio drevni Rim, bilo je gotovo nemoguće postići tišinu i mir. Buka kola, trgovaca, kovačkih radionica primorala je filozofe na dosta šetnje kako bi pročistili svoj um na svežem vazduhu van gradske vreve.

Niče je rekao da vrede samo ideje do kojih je došao tokom šetnje.

Nedelja – OSVRNITE SE NA NEDELJU ZA NAMA

 

Konstantno ću posmatrati sebe i sudiću svakom danu koji je za mnom. To što ne posmatramo sopstvenu prošlost čini nas zlim ljudima. Svi naši planovi za budućnost potiču iz prošlosti.

Seneka

U pismu svom starijem bratu Novatusu on opisuje vežbu zahvaljujući kojoj analizira svaki svoj dan. Na kraju dana postavim sebi pitanja: Koju lošu naviku sam suzbio?

U čemu sam napredovao? Kako mogu da budem bolji?

Vodite i vi vaš dnevnik i primenjujte ova stoička pravila. Konstantno analizirajte događaje iz dana koji je za vama. Budite objektivni i nepokolebljivi u ocenjivanju sebe. Analizirajte šta vas dovodi do uspeha a šta vas odvlači od njega.