Koliko god neka hrana iziskivala prženje u dubokom i vrelom ulju, savet mnogih zdravstvenih stručnjaka je da izbegavamo ovaj način pripreme. Ili bar da tražimo načine da umanjimo masnoću.

 

Kao jedna od glavnih štetnih stvari kod prženja hrane navodi se akrilamid, hemijski spoj spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže skrob na visokim temperaturama.

Stručnjaci iz oblasti ishrane objašnjavaju da upravo kada dođe do ovog spoja, hrana poprima zlatno-smeđu bojuzbog koje ima ukusniju aromu. Ipak, oni tvrde da je akrilamid najveći uzročnik povećanja rizika od raka, te ova hrana automatski važi za jednu od najnezdravijih.

 

Osim što nas savetuju da biramo vrstu ulja koja podnosi visoke temperature, poput palminog, oni savetuju da vodimo računa o vremenu prženja namirnica.

Trik je da hranu koju pripremamo prestanemo termički da obrađujemo u trenutku kada poprimi blago zlatno boju – ne pržite je do kraja.

Na ovaj način ćete smanjiti njenu štetnost. Dodatni savet je da nakon prženja uvijemo, npr. meso, u paprine ubruse na kojima će se skupiti sva masnoća iz ulja.loading...