Matičnjak u borbi protiv anksioznosti, astme i depresije

Malo su poznata sva svojstva ove korisne biljke. Naime, matičnjag je jedna od neverovatnih biljki, koja ima izuzetan uticaj na otklanjane psihičkih smetnji.

Matičnjak je višegodisnja biljka, koja osim esencijalnog ulja, lekovita biljka matićnjak sadrži fenolne kiseline, flavonide i druge sastojke.

Matičnjak je po svojim lekovitim svojstvima poznat od davnina kao odličan prirodni lek koji jača i oživljava srce, dobar je u borbi protiv depresije. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu i povoljno utiče na rad unutrašnjih organa.

Matičnjak podstiče hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporučuje kod problema sa štitnom žlezdom. Naučna istraživanja ukazuju da ekstrakt matičnjaka ima uticaj na imunoglobin kod pacijenata obolelih od Gravesove bolesti, a deluje i antitiroidno kod bolesti štitne žlezde. U kombinaciji sa drugim biljkama matičnjak nalazi primenu u lečenju astme, glavobolje, grčeva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povracanja, dijareje, umora.

U kombinaciji sa valerijanom, kimom i majčinom dušicom, matičnjak se primenjuje kod srčanog grča angine pektoris.

Biljka matičnjak je najpoznatija kao prirodni lek protiv psihičkih problema i to depresije, anksioznosti (straha), napetosti i drugih poremećaja izazvanih stresom. Posebno je dobar prirodni lek protiv strahova i straha od bolesti (hipohondrije). Za lečenje psihičkih poremećaja matičnjak se moze kombinovati sa drugim lekovitim biljkama koje imaju slično dejstvo kao što su valerijana, kamilica, lavanda.
Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka priprema se vrlo jednostavno tako što se jedna mala kašika ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode, zatim poklopi i ostavi da odstoji svega 5 minuta. Nakon toga procedi i pije dva do tri puta na dan.