Meditacija lek protiv stresa

Istraživanja potvrđuju da tehnikom osvešćivanja trenutka može da se smanji napetost

Kratkotrajna meditacija je u novom istraživanju američkih naučnika povezana s redukovanjem stresa kod 66 ispitanika. Istraživači s Karnegi Melon univerziteta su pratili rezultate 25-minutne meditacije kod ispitanika starih od 18 do 30 godina. Pozitivan efekat meditacije bio je prisutan već posle tri dana, dodaju stručnjaci. Inače, prisutnost stresa kod ispitanika je praćena pomoću merenja nivoa hormona stresa kortizola. Za oslobađanje od stresa primenjuje se takozvana tehnika osvešćivanje trenutka, terapija koja ima koren u budističkoj meditaciji, pišu Novosti.

– Pre nego što usmerite um ka anksioznisti kroz koju prolazite, koncentrišite se na disanje – osetite kako vam vazduh lagano struji kroz nozdrve, spušta se niz grlo i u pluća. Osetite otkucaje srca i zamislite kako ono pumpa krv sa kiseonikom kroz vaše telo. Nastavite tako sve dok ne budete spremni za meditaciju.

– Preusmerite sada svoju pažnju na uznemirene misli. Koje misli su prisutne u vašem umu u ovom trenutku? Da li ih je mnoštvo i kreću se brzo ili se svaka zadržava? Razmotrite te misli objektivno, nemojte reagovati emotivno na njih.

– Postoji mit da, kada meditirate, treba da imate „prazan” um. Ali misli nisu neprijatelj i pokušavanje da ih zaustavite samo će dovesti do dalje borbe u vama. Tretirajte misli tokom meditacije kao da vam svira radio u pozadini – možete ga čuti, ali vaša pažnja usmerena je na nešto drugo.

U stanju svesnosti vi obraćate pažnju na činjencu da imate misli ali ne slušate šta one imaju da vam kažu. Pokušajte da misao ne karakterišete kao „dobru” ili „lošu”. Negujte stav staloženosti bez obzira na to šta se dešava u vašem umu. Posmatrajte svoje misli sa radoznalošću i nežnošću i samim tim ćete ih lakše podneti.

– Kad god primetite da vam um luta, prepoznajte da je „skrenuo” i nežno vratite pažnju ka posmatranju misli.

Nastavite da radite sa svojim „zabrinutim” mislima na ovaj način onoliko dugo koliko ste sami odredili. Rad na osvešćivanju može biti izazovan i naporan, tako da je najbolje da u početku radite u kraćim periodima.