Dijeta i vežbanje su važni, ali će biti manje efikasni ukoliko ne radimo redovno i meditaciju. Evo zašto...

 

Jeste li ikada razmišljali da postavite alarm koji bi vas u toku dana podsetio da osvestite disanje, pa čak i da se prepustiti kratkoj meditaciji? Možda vas na to primami i istraživanje koje potvrđuje kako takva praksa pomaže i u gubljenju kilograma.

Kanadska nutricionistkinja Meghan Telpner, za “šlauf” koji nikako ne uspevamo da skinemo okrivljuje povišen nivo šećera u krvi. Naime, rafinisani ugljeni hidrati i šećeri uveliko povećavaju nivo šećera u krvi, koji potom reguliše gušterača lučenjem insulina.

Insulin ujedno, ističe nutricionistkinja, signalizira telu da skladišti masnoće u području abdomena. Šećeri iz hrane utiču i na nadbubrežnu žlezdu i lučenje hormona stresa, a istraživanje sa Univerziteta Jejl povezalo je povećanu izloženost kortizolu s povećanim trbušnim naslagama masnoga tkiva.

Meghan Telpner, uz balansiran i zdrav doručak koji se sastoji od namirnica niskog glikohemijskog indeksa (npr. poširanih jaja, proteinsko-voćnih ili povrtnih smutija, kaše od celovitih žitarica) savetuje praktikovanje meditacije.

Dijeta i vežbanje neće pokazati rezultate, ako ne radite i…

„Dijeta i vežbanje su važni, ali će biti manje efikasno ako naša glava kipi od stresa i uznemirujućih misli”, kaže Telpner preporučujući meditaciju kao dodatnu strategiju. Meditacija snižava nivo hormona stresa, a ujedno poboljšava san, smanjuje krvni pritisak i poboljšava imunitet.

Ne treba da provodite sate u meditaciji da biste postigli takav rezultat. Dovoljno je da ujutru nakon buđenja odvojite vreme za 10 dubokih, svesnih udisaja i postavite alarme za kratke odmore posvećene svesnom disanju tokom dana.

„Neka oni budu alternativa jutarnjoj dozi kofeina ili popodnevnim slatkišima.” A od ostalih aktivnosti, Telpner predlaže šetnje, boravak u prirodi, vežbanje joge ili jednostavno – kratko dremanje.loading...