MELEM ZA IZGORELU KOŽU: Ako ste preterali sa sunčanjem, evo šta vas sve može spasiti

Mnogi zaborave da nanesu kremu za sunčanje ili provedu ceo dan na suncu, a posledice koje štetni UV zraci nanose mogu da budu opasne.

Plaža Sunčanje more
Pixabay.com

Od crvene, bolne kože, do plikova, opekotine od sunca mogu da imaju i dugotrajniju štetu, uvećavajući rizik od raka kože.

Dermatolog dr Vitni Bouv kaže da je dovoljno da samo jednom “gadno izgorite” od sunca, da bi se udvostručio rizik od melanoma.

Umesto da preuzmete taj rizik, redovno nanosite kremu za sunčanje i izbegavajte da boravite napolju u vreme kada je sunce najjače.

Ukoliko se ipak desi da izgorite na suncu, evo šta (ne) treba da radite.

Ne pritiskajte plikove

Ukoliko ste više izgoreli i pojavili su vam se plikovi, verovatno je reč o opekotinama drugog stepena. Koliko god da ste u iskušenju, ni slučajno ne pritiskajte plikove jer to može da pogorša situaciju i dovede do infekcije.

Trebalo bi da plikovi prođu za nedelju dana, ali u nekim ozbiljnijim slučajevima potrebno je da odete kod lekara, koji će tretirati plikove i propisati vam antibiotike ukoliko postoji infekcija.

Nipošto ne stavljajte led direktno na opekotine

Nikako ne bi trebalo da stavljate led direktno na kožu jer to može da uzrokuje bol i oštećenja. Zavijte led u krpu ili peškir, pa tako stavite na kožu, da izvuče toplotu.

Tuširanje hladnijom vodom i hladne obloge mogu da vam umire opekotine.

Nanesite mleko

Obloge sa hladnim mlekom takođe mogu da pomognu. Mleko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mlečne kiseline i masti, kao i kasein proteine, a svi ovi sastojci pomažu koži da se oporavi.

Vitamini pomažu koži da se oporavi, dok mlečna kiselina podstiče kožu da se oslobodi mrtvih ćelija kože, tako da imunitet ne mora naporno da radi da bi se koža oporavila.

Sipajte malo mleka u posudu, u to umočite peškir, pa stavite u frižider da se ohladi, a zatim peškir stavite na kožu gde imate opekotine od sunca.

Tretirajte opekotine čajem

Ne morate da ga pijete, već da nanesete hladnu kesicu ili ohlađen čaj na kožu. Pustite da koža apsorbuje čaj i nemojte da ispirate.

Dobro je da to uradite uveče, kako bi čaj delovao tokom noći. Taninska kiselina iz crnog čaja će pomoći da iz kože izvučete toplotu i da koža povrati pH vrednost, kako bi se brže oporavila.

Pijte više vode

Kada vam koža izgori na suncu, uglavnom dehidrirate. Zbog toga je jako važno da pijete dosta vode, kako biste zamenili tečnost koju izbacujete znojenjem. Kad malo razmislite, sasvim je logično – ako vam je koža suva, onda i telu fali tečnosti. Plus, konzumiranje hladne vode može da pomogne tako što će sniziti temperaturu tela.