Meri se tri puta na dan: Evo kada je potrebno obarati povišenu temperaturu

Da bi se znale njene prave vrednosti i oscilacije važno je da se meri tri puta dnevno i to u fazi mirovanja.

Prehlada
Foter / zmi66 - ZMIphoto / photo on flickr

Kada nastupi infekcija, po pravilu dolazi i do povišene telesne temperature. Da bi se znale njene prave vrednosti i oscilacije važno je da se meri tri puta dnevno i to u fazi mirovanja, a ne posle napora i jela.

– Tokom bolesti telesnu temperaturu je potrebno meriti tri puta dnevno jer se ona menja tokom dana, čak i kada smo zdravi. Odrasle osobe bi pre merenja telesne temperature trebalo da sačekaju da prođe 20 minuta do pola sata, posle jela ili ispijanja toplog napitka. Ako su fizički bili aktivni, ili su se tuširali toplom vodom, trebalo bi da sačekaju jedan sat, pa tek onda da mere temperaturu – objašnjava za “Novosti” Slavica Tomašević, glavna sestra opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Temperatura se najkomfornije meri ispod pazuha, mada može i oralno i rektalno.

– Bolji izbor su živini toplomeri. Digitalni su takođe dobri, ali su precizni samo ukoliko se postupa po uputstvu za upotrebu – navodi Tomašević.

Toplomeri sa živom su, međutim, sa našeg tržišta izbačeni 2011. godine, zbog posledica koje bi mogle da nastanu ako se toplomer razbije i oslobodi živa.

Najbitnije je da se povišena telesna temperatura snižava kada pređe 38,5 stepeni.

– Temperatura se najefikasnije skida pomoću lekova iz grupe antipiretika. Osim medikamenta može da pomogne i tuširanje toplom vodom na svakih sat vremena. Obavezno je i mirovanje i uzimanje što više tečnosti – kaže Slavica Tomašević.