METODA KOJA MOŽE DA VAM SPASE ŽIVOT! Evo kako se PRITISAK meri 24 časa dnevno

Pored odlaska u bolnicu ili polikliniku, obližnju apoteku, svako može da izmeri svoj krvni pritisak kod kuće kako bi pratio svoja očitavanja krvnog pritiska. Međutim, da bi se pokazala najtačnija očitavanja u doba dana, može se koristiti 24-časovno merenje krvnog pritiska pomoću Holter sistema za merenje krvnog pritiska.

Pixabay.com

Holter aparat za merenje krvnog pritiska pacijent nosi dvadeset četiri sata. Uređaj beleži promene krvnog pritiska u periodu od 24 sata.

Kako funkcioniše holter pritiska?

Holter pritiska procenjuje nivo krvnog pritiska čoveka tokom 24 sata, u normalnom okruženju i aktivnosti van ordinacije. Ispitivanje je neophodno u slučaju povišenog krvnog pritiska da bi se isključila ili potvrdila dijagnoza hipertenzije i procenili ishodi lečenja ranije dijagnostikovane hipertenzije. Tokom istrage, manžetna za krvni pritisak biće pričvršćena na nadlakticu, a rekorder je pričvršćen za nivo kuka.

Obično diktafon registruje krvni pritisak svakih 30 minuta tokom dana i svaka 2 sata noću. Automatsko naduvavanje manžetne može izazvati neprijatan osećaj pritiska kod pacijenata sa posebno visokim vrednostima krvnog pritiska. Nije preporučljivo praviti velike pokrete rukom koja je opremljena manžetnom i spavati ili vlažiti ruku (kupati se ili tuširati, itd.).

Gde sprovesti proceduru i da li cena holtera pritiska treba da utiče na izbor?

Danas, sa željom da se minimiziraju komplikacije zbog kasne dijagnoze i lečenja hipertenzije, lekari preporučuju ljudima da sprovode holter merenje krvnog pritiska u slučaju: dijagnoza i lečenje povišenog krvnog pritiska, kod gestacijskog krvnog pritiska,kod sumnje na noćnu hipertenziju i dr.  Znači pomoću holter pritiska možemo na kompleksniji i detaljniji I svakako najprecizniji način doći do  informacija potrebnih za donošenje odluke o lečenju.

Neophodno je i da se rezultati stručno procene kako bi se dala odgovarajuća dijagnoza kao i koraci za dalje korake u eventualnom lečenju te je preporuka da se pažljivo bira mesto gde ćete izvršiti merenja. Nemojte da vas cena holter pritiska zavara i da vam bude glavna vodilja u izboru, poenta je da vam ozbiljni profesionalci odrade celokupnu proceduru kako bi bili sigurni da ste na ispravan način uradili nešto za svoje zdravlje.

Kako se pripremiti za merenje?

Morate se istuširati pre nošenja jer u roku od 24 sata od sprovođenja Holter merenja krvnog pritiska nećete moći da se okupate. Neophodno je nositi košulju ili duks sa širim rukavima Kada nosite uređaj, nemojte ga samovoljno skidati, morate ga nositi neprekidno 24 sata.

I dalje možete obavljati normalne aktivnosti tokom procesa nošenja uređaja ali se potrudite da držite ruku ispruženom tokom merenja. Nemojte udarati i kvasiti uređaj.  Zabeležite sve abnormalne simptome (ako ih ima) tokom perioda merenja i obavestite lekara zaduženog za demontažu uređaja.

Koje su prednosti holter metode?

Kao prvi izbor kardiologa u dijagnostici hipertenzije kod pacijenata, holter sistem merenja krvnog pritiska je zaista doneo bezbroj praktičnih koristi. U poređenju sa konvencionalnim metodama praćenja krvnog pritiska, ima mnoge izvanredne prednosti, uključujući:

– Pacijenti to moraju da rade samo jednom dnevno prilikom merenja holter krvnog pritiska. Da bi se dijagnostikovala hipertenzija, sve podatke će snimati aparat i lekar će očitati rezultate na najsavremenijem i najtačnijem softveru.

– Visoka tačnost – sa ukupnim brojem merenja oko 70 puta dnevno, uređaj će meriti krvni pritisak pacijenta kontinuirano tokom 24-28 sati, tako da će se najpreciznije pratiti kada je krvni pritisak visok ili nizak.

– Apsolutnu bezbednost –  sa kompaktnim dizajnom, pacijenti će lako nositi uređaj sa sobom bez osećaja neprijatnosti, nošenje uređaja sa sobom ceo dan biće apsolutno bezbedno.

– Izuzetnu pogodnost korišćenja – uređaj može pomoći u merenju krvnog pritiska pacijenta tokom vremena bez simptoma, na poslu, u mirovanju, bez lekarskog nadzora.