MINUT I PO KOJI ĆE VAM PROMENITI ŽIVOT: Naučite jednom za svagda KAKO FUNKCIONIŠE SVET

Đaci
Printscreen

Ova životna lekcija nateraće vas da se zamislite! Ovako zapravo funkcioniše svet!

 

Jednom je jedan učitelj rešio da đacima pokaže kako funkcioniše svet. Svakom učeniku dao je parče papira i rekao im da ga zgužvaju i pretvore u lopticu. Zatim je postavio kantu za đubre ispod školske table.

– Igra je jednostavna: vi predstavljate narod. I svako u državi ima priliku da postane bogat i uđe u višu klasu. Za prelazak u višu klasu, sve što morate da učinite je da ubacite svoj zgužvani papir u kantu za smeće, a da ne ustajete sa stolice – rekao je učitelj svojim đacima.

 
Učenici u poslednjem delu učionice odmah su se pobunili: ”To nije pošteno!” Videli su kako učenici u prednjim redovima imaju mnogo bolju šansu.

Na njegov znak svako je pokušao da ubaci papir u kantu, ali kako se i očekivalo, većina učenika u prvim redovima je uspela da pogodi koš, dok je to pošlo za rukom tek nekolicini iz zadnjih redova.

 
– Vi koji ste bili bliže ‘košu’, imali ste bolje šanse. Tako izgleda kad ste privilegovani. Jeste li primetili da su se pobunili samo oni koji su se nalazili u zadnjem delu učionice? S druge strane, vi u prvim klupama niste uočavali koliko su povlašćeni. Sve što ste videli je metar i po između njih i cilja – objasnio je profesor.

 
– Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju da dobiju obrazovanje jeste da budete svesni svog povlašćenog položaja. Vaša povlastica je da date sve od sebe i postignete velike stvari, s da pritom uvek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko srećni – zaključio je profesor.loading...