MIT JE RAZBIJEN: Evo da li je tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje

Tuširanje
Pixabay.com

Razne teorije o tome šta je dobro za zdravlje dolaze i odlaze, ali ona po kojoj je tiširanje hladnom vodom dobro za organizam, već decenijama ostaje.

Pretpostavljene prednosti uključuju i poboljšanje imuniteta i cirkulacije, oslobađanje od stresa, budnost i jasnoću razuma – ali, da li je sve to dovoljno da vas ubedi da se svako jutro tuširate hladnom vodom?

Tuširanje hladnom vodom je još jednom ohrabreno novom studijom, sprovedenom u Holandiji. U njoj se navodi da su se učesnici, koji su tuširanje završavali hladnom vodom, brže oporavljali od bolesti.

Još impresivnije je to da je dve trećine ispitanika (kojih je bilo 3.000) izjavilo da želi da nastavi da se tušira hladnom vodom, pogotovo jer im podiže energiju bolje od šolje kafe.

Postoji dokaz da hladna voda utiče na oštrinu razuma; kao rezultat šoka, počinjete da dišete dublje i tako poboljšavate rad srca, ubrzavate cirkulaciju i oslobađate endorfin.

U jednom BiBiSijevom dokumentarcu, doktor Kris Van Tuleken izjavio je da je istom metodom hladnih tuševa izlečio pacijenta od depresije.

Iako ne zvuči baš primamljivo, doktori navode da je poizitivno dejstvo tuširanja hladnom vodom dokazano.