MITOVI O STERILITETU: Pilule škode, kompjuteri zrače, a OVO je zapravo jedina stvar o kojoj treba voditi računa

Kako mnogi vole da istaknu, to što je ženama omogućeno da na svet mogu da donesu novi život, pravi je dar prirode.

žena
pixabay.com

Ipak, iako je nesumljivo tako, često kod trudnoće ne ide uvek sve tako glatko. Mnogi parovi se součavaju sa teškoćama, pa se u određenim situacijama konstatuje i sterilitet, koji se potom leči, a mnogi se odlučuju i za vantelesnu oplodnju. Sa druge strane, često i kada se ne dijagnostifikuju nikakvi problemi sa plodnošću, do trudnoće ne dolazi tako lako. Stoga nije ni toliko neobično zašto se formiraju mnogi mitovi o tome šta utiče pozitivno, a šta negativno na plodnost. O toj ćemo temi detaljnije u nastavku.

Kontraceptivne pilule mogu negativno da utiči na plodnost

Tačnije, ovde zabluda ide u dva smera. Prvi je ovaj koji je pomenut u podnaslovu, a drugi suprotan – da se plodnost kod žena zapravo višestruko povećava u periodu nakon što su prestale sa korišćenjem kontraceptivnih pilula. U svakom slučaju, postoji samo jedan zvaničan medicinski stav – menstrualni ciklus se nakon prestanka uzimanja pilula vraća na staro, što otvara mogućnost ka začeću. Svakako, podsetimo se da su različiti razlozi zbog kojih lekari prepisuju ovu vrstu medikamenata – hormonski disbalans, problemi sa bubuljicama i sl, i svakako uvek treba da postupamo po njihovom savetu.

Neredovan ciklus je indikacija za sterilitet

Nekim ženama je menstruacija tačna gotovo u minut i sat, i to od momenta kada su je prvi put dobile, dok kod drugih žena nisu retke oscilacije u kašnjenjima, i po 10-ak dana, pa ni izostanak menstruacije u trajanju od mesec dana ili više, naročito u tinejdžerskom dobu. Naravno, to uvek podrazumeva odlazak kod ginekologa na pregled i dijagnostiku. Neretko se radi o hormonskom disbalansu. Međutim, to nikako nije indikacija da će postojati problem sa plodnošću. Jedino o čemu ovde možemo da govorimo jeste to da možda plodni dani nisu onako ustaljeni kao kad se menstrualni ciklus javlja na svakih 28 dana, odnosno da ovulacija nije 14. dana ciklusa. Ipak, to i dalje ne znači da do ovulacije ne dolazi.

Laptop u krilu utiče negativno na plodnost

Ispitivanja su pokazala da preko 30 % ispitanika misli da laptop u krilu koji se zagreva negativno utiče na zdravlje reproduktivnih organa, naročito na pokretljivost spermatozoida. Sa druge strane, ne navode se nikakvi dokazi koji bi tu tezu i potkrepili.

I za kraj jedan anti-mit: Način života i ishrane utiče na plodnost

Ovde stvari stoje drugačije, kada je uticaj spoljnih faktora u pitanju. Nivo stresa kom smo izloženi, hrana koju jedemo, pušenje, konzumiranje alkohola, sve to ima značajan uticaj na reprodukciju i kod muškaraca i kod žena.