MITOVI O VAKCINI PROTIV KORONE: U neke od njih svi veruju, a APSOLUTNO SU NETAČNI

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova kaže za RTS da možemo da se nadamo da ćemo početkom naredne godine imati vakcinu protiv kovida koja je efikasna i bezbedna.

Pixabay.com

Kada naučnici uspeju da naprave vakcinu protiv korone, postoji strah da vakcine neće biti za sve na planeti. Prvo će je razgrabiti bogate zemlje, a ostalima šta ostane. Postavlja se pitanje da li ima osnova za ovakve naslove i strah.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je, gostujući u Beogradskoj hrinici, da smo trenutno u jeku epidemije i kad god imamo zaraznu bolest, možemo da kažemo da niko neće biti bezbedan dok svi ne budu bezbedni.

“To znači da ne može da se reši pitanje pandemije tako što će se vakcinisati samo bogate ili razvijene zemlje jer i za njih to ne bi bilo dovoljno. Granice bi morale da ostanu zatvorene, ne bi bilo trgovine, ekonomije ne bi mogle da funkcionišu na onaj način kao pre pandemije”, kaže Trkulja.

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga pokrenuti su mehanizmi koji bi trebalo da omoguće da vakcina bude dostupna što je moguće većem broju zemalja, nezavisno od njihove kupovne moći.

Trkulja ukazuje da su se kompanije zavetovale da će cena te vakcine biti najniža moguća, samo nekoliko evra, ili nekoliko desetina evra pa do raznih programa i onog što rade preko SZO što omogućava da se pravi pravičniji raspored vakcina onog momenta kada ih budemo dobili i ako ih budemo dobili.

Ističe da ne potoji nijedna vakcina koja je prošla sve faze testiranja i za koju sa velikom sigurnišću možemo reći da je dovoljno bezbedna i efikasna da bi mogla da se koristi protiv koronavirusa.

Kako do pravičnije raspodele

Govoreći o tome da li ima veze ko će vakcinu dobiti prvi a ko drugi, Trkulja kaže da sigurno ima veze ko će dobiti među prvima.

“Ako dobijemo vakcinu to će biti najbolji odgovor na trenutnu pandemiju, ali sve te priče su krenule od toga što su neke razbijenih zemalja, EU, već naručile veliku dozu vakcina. Ta priča nije do kraja razjašnjena javnosti s obzirom na to da nije u pitanju puko naručivanje – razvijene zemlje su uložile veliku sumu novca u razvoj vakcina, ali to ne znači da će se sav taj novac povratiti i da će se te vakcine zaista i pojaviti na tržištu, ali to je na neki način zaloga za buduću distribuciju vakcine”, kaže Trkulja.

Ukazuje da razvijene zemlje imaju običaj da planiraju mnogo više nego neke druge i da možemo da čitamo kako su neke zemlje naručile više vakcina nego što imaju stanovnika, a niko ne zna koja od tih vakcina koje su naručene će se zaista i pojaviti na tržištu.

Dobra je stvar što postoji veliki broj vakcina sa različitim načinom dejstva – što, kako kaže, daje nadu da bismo mogli da dobijemo u jednom momentu vakcinu koja će biti efikasna protiv virusa.

“Ako se desi kao što je većina tih zemalja napomenula, da više vakcina bude uspešno, i da završe sa više doza nego što je potrebno – sve su se zavetovale da će te vakcine biti prosleđene zemljama kojima su potrebne jer je ovo globalni problem”, upozorava Trkulja.

Gde smo mi tu

“Mi smo mala zemlja koja teško može da bude među prvima u bilo čemu u svetu, osim Đokovića ili još neke stvari. Naša vlada je uključena u program finansiranja razvoja vakcina – mi kao država investirali smo nešto novca u to što nam daje određenu garanciju da ćemo biti u prvom krugu zemalja koje će dobiti vakcinu”, ukazao je Trkulja.

Pokušavamo da razvijemo direktne kontakte sa proizvođačima vakcina, napravljeni su tokom leta, tako da sam siguran da vlada čini sve što je neophodno da budemo u prvom krugu zemalja, a mislim i da će EU pomoći, rekao je on.

Bilo je dosta priča da se vakcine testiraju u zemljama trećeg sveta.

Prema njegovim rečima, jedan od mitova koje je potrebno javno razobličiti – nije tačno da postoje vakcine koje se testiraju samo u zemljama trećeg sveta, već se terapija testira na onoj populaciji gde se smatra da će biti ciljana za tu terapiju.

Potrebno je raditi klinička istraživanja koja će ravnomerno popuniti taj broj ispitanika sa onima s ljudima različitih godina i pola, rase, jer jedino na taj način možemo biti sigurni da će podaci iz istraživanja biti relavantni za ono što će se desiti kada i ako vakcina dođe na tržište, podvlači Trkulja.

Kaže da to što je vakcina testirana u Americi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Brazilu pokazuje da se testira i u razvijenim zemljama. Brazil je “zgodna zemlja” za testiranje zbog velikog mešanja rasa pa omogućava da podaci budu robusni.

Koliko dugo je potrebno da se razvije pouzdana vakcina

“Ceo sistem razvoja terapija bilo lekova ili vakcina je postavljen da brzina nije nešto o čemu se naročiti vodi računa”, kaže Trkulja.

Prema njegovim rečima, vodi se računa o dobrobiti pacijenata i o bezbednosti.

“Ono što je postignuto kao jedno ubrzanje u prcesu razvoja vakcina je postignuto u pretkliničkom delu zahvaljujući resursima koji su uloženi od strane farmaceutskih industrija, pojednih vlada, naučne zajednice – velika saradnja koja nije do sada viđena u modernom svetu je omogućila da koncept vakcine dobijemo brže nego što je to uobičajeno”, kaže on.

Ono gde neće biti ubrzanja i gde čekamo godinu dana je deo kliničkih istraživanja koja se ne mogu ubrzavati, rekao je Trkulja, podsetivši da su se početkom septembra devet direktora najvećih svetskih farmaceutskih kompanija, koje razvijaju vakcine, javno obavezali da u tom delu kada je u pitanju regulatorni odgovor neće biti traženja bilo kakvih skraćenih puteva već sve morati da prođe onako kako je planirano u sistemu.

“Najmanje šest meseci je potrebno, ali nemojmo obećavati”, kaže Trkulja.

Dok bilo koja vakcina ne prođe sve faze testiranja i ne završi fazu tri, i dok ne budemo sigurni – nećemo znati, ukazuje on.

“Ako želimo da budemo optimistični uz rizik da pričam o nečemu što u ovom momentu niko ne može da vam kaže – možemo da se nadamo da ćemo do kraja godine imati neke od rezultata faze tri, ako ti rezultati budu pozitivni, onda možemo da se nadamo da ćemo početkom naredne godine da imamo vakcinu koja je efikasna i bezbedna protiv kovida”, zaključio je Trkulja.