Sigurno ne ćaskate sa drugaricama na kafi o tome kako vam vagina miriše i da li je to u redu, ali važno je da to znate jer miris genitalija mnogo govori o zdravlju.

 

Svaka žena je drugačija, pa je normalno i da se miris “tamo dole” razlikuje, a na to utiče ishrana, higijena, veš koji nosite… Ono što mnogi ljudi ne znaju je da svaki ženski polni organ ima neki “osnovni” miris, a takođe luči i feromone koji bude seksualno interesovanje.

Ekspert za hormone dr Alisa Viti kaže da je normalno i ako osećate neki mošusni miris – kao kada se preznojite u teretani i to je samo vaš, posebni miris.

Evo šta kažu stručnjaci, kako da razlikujete zdrav od nezdravog mirisa genitalija.

Kako ne bi trebalo da miriše

Ginekolog dr Meri Džejn Minkin kaže da je teško opisati kako bi vagina trebalo da miriše, ali je lako znati kada nešto nije u redu.

Vagina nikada ne bi trebalo da miriše kao pokvarena riba ili kao bilo šta pokvareno… Taj miris znači da imate bakterijsku vaginozu, što je zapravo disbalans dobrih i loših bakterija – miris nečeg pokvarenog pokazuje ima previše loših bakterija – kaže ona.

Imajte na umu da vagina miriše drugačije kada imate menstruaciju ili nakon seksa. Takođe, važno je da znate da ženski polni organ ima sposobnost samočišćenja, zbog čega luči sekret da bi izbacio bakterije.

Normalan sekret je bele boje, uz malo žutih tragova, a ako se promeni i postane skroz žut ili dobije sivkastu nijansu, pravac kod ginekologa.

Sada kada znate koji su “znaci upozorenja”, evo i nekoliko saveta stručnjaka kako da vodite računa o svom intimnom zdravlju i higijeni.

Bakterijski balans

Da bi genitalije bile zdrave, važno je držati bakterije u balansu. Konzumiranjem alkalnih namirnica, poput zelenog povrća, limuna, očistićete organizam. Namirnice koje potencijalno mogu da vam uzrokuju probleme (ako ih jedete preterano) su proteini životinjskog porekla, šećer, mlečni proizvodi i kafa. Sve ove namirnice negativno utiču na mikrobiome – mikroorganizme u intimnoj zoni – a time i na miris polnog organa.

Donji veš

Dr Viti savetuje da barem polovinu meseca spavate bez donjeg veša, odnosno goli. Kada spavate u gaćicama, gledajte da budu od pamuka ili nekog drugog materijala koji će omogućiti koži da diše. Tange, na primer, nisu najbolji izbor za spavanje osim ako su pamučne, a najčešće su napravljene od sintetike i čipke.

Razmislite o seksu

Da budemo preciznije, o svemu što koristite tokom seksa. Dr Viti kaže da je zlatno pravilo da ono što ne biste stavili u usta, ne stavljate u vaginu. Dakle, koristite proizvode sa prirodnim sastojcima.loading...