MNOGO SMO SAZNALI: 10 tajni MEDICINSKIH SESTARA koje govore puno o tome kako FUNKCIONIŠE ZDRAVSTVO

Doktor
Foter / Medill DC / photo on flickr

Svaka profesija ima svoje tajne, ali njihov posao ponekad odlučuje o našim životima, pa su i tajne strogo poverljive.

 

Posao medicinske sestre nije nimalo lagan – zahteva veliku dozu humanosti, strpljenja, stajanja na nogama u razno doba dana i noći, ali i sposobnost držanja jezika za zubima. Naime, medicinske sestre su često pravi čuvari tajni bolnica, a kao takvi mogu nam otkriti detalje našeg lečenja, kao i informacije o ljudima koji nas liječe.

Ipak, one moraju da poštuju sistem u kome rade, koji je duboko prožet hijerarhijom u kojoj su lekari prvi, a one ispod njih. Neke od njih anonimno su otkrile tajne koje bi volele da mogu da kažu svojim pacijentima, ali bi time riskirale svoj posao, ugled bolnice i slične stvari. Ovo su njihove tajne.

1. Nećemo vam reći da je doktor nesposoban, jer to ne smemo, čak i da je istina. Ipak, ako vam medicinska sestra kaže “imate pravo na to da potražite drugo mišljenje” to je zapravo to, tajna šifra jer smatramo da vam neko drugi može puno više pomoći ili je odgovorniji i pouzdaniji.

2. I lekari su ljudi, toga smo mi bolno svesni, i činjenica je da mnogi kasne noćne sate i puno rada ublažavaju alkoholom i drugim zavisnostima. Nije na nama da na to ukazujemo i ne tražite našu potvrdu za to. Potražite drugog lekara, nemojte se obračunavati preko nas.

3. Ne lažite o tome koliko vas boli! Ako imam pacijentkinju koja se veselo smeje i dopisuje preko mobilnog, a istovremeno meni govori da mora da vidi lekara, da je hitno jer je boli, sigurno to neću shvatiti ozbiljno. Jednako tako, nemojte glumiti heroje ako je bol jaka – ponekad su takvi simptomi ono što deli život od smrti, znači da nas zaista nema smisla lagati ili glumiti, jer možete naštetiti jedino sebi.

4. Pretnje i vikanje ne vode nigde, zapravo vam štete. Neću reći da doslovno šikaniramo takve, ali budite sigurni da nećete zbog takvog ponašanja dobiti analgetik koji bi vam na svoju ruku dali, ili da ćemo posebno brinuti o vama. Sve što mi tražimo je normalno ponašanje. Ja lično nisam osvetoljubiva, ali znam koleginice koje to jesu i ne zameram im, pa se toga setite sledeći put kad vam dođe da se sestri derete da je glupača.

5. Bolnice su pune bakterija, i to onih opasnih. Uprkos najboljem trudu osoblja, pogotovo čistačica, bolnice naprosto ne mogu biti okolina koja je sterilna. Zbog toga većina nas u kuću ne unosi ni cipele u kojima radimo, pa bi bilo dobro da to imate na umu kad boravite u bolnici ili posećujete nekoga. Sapuni i sredstva za dezinfekciju su tamo postavljeni s razlogom.

 

6. Ne lažite o tome šta pijete od lekova. Bilo da je reč o biljnim preparatima, ili nekim lekovima koje možete kupiti bez recepta, nama morate reći apsolutno sve što uzimate, jer kontraindikacije s terapijama zaista mogu biti opasne. Na kraju takve stvari uvek saznamo, a onda se osećamo glupo i nećete doći na dobar glas na odeljenju.

7. Ne želim vam reći rezultate vaših nalaza, jer je to posao vašeg lekara, a ne moj. Nije stvar u tome da sam zla, glupa ili neinformisana, ali svaki posao ima svoja pravila. Ja nisam tu da vam kažem imate li rak ili nemate, to će vam reći onaj ko treba da vas leči. Ako me pitate, samo ću vam odgovoriti “ne znam”, čak i ako znam.

8. Davanje mita lekarima nije nešto što bi trebali da se radi. Iako puno ljudi još uvek ima tu praksu, verujte mi na reč, lekar vas neće tretirati ništa drugačije – prema svima se odnose jednako. Niko vas neće loše operisati jer mu niste dali novac, a nema smisla da se zadužujete zato da plaćate lekarima za ono za što su već plaćeni.

9. Da, liječnici nam se često udvaraju i pokušavaju nešto. Veliki broj sestri i doktora su u vezama, ali ne zato što su bolnice mesta za orgije, već zato što tamo provodimo dane i noći. Ne opravdavam to, ali tako je.

10. Najgore doba kad možete završiti u bolnici su praznici i leto. Naime, u to doba većina najboljih stručnjaka je na godišnjem odmoru, menjaju ih mlađi i manje iskusni, a i bolničko osoblje se opusti tih dana. Izbegavajte operacije i tretmane u to doba, ako možete.