Moć drevnog napitka: Čaj sprečava nastanak raka

Jake kosti, sprečavanje osteoporoze, koncentracija, gubitak kilograma, ali i sprečavanje nastanka raka i drugih hroničnih bolesti samo su neki od razloga zašto bi trebalo da popijete po jednu šolju čaja svakog dana.

Desetine novih studija pokazuju da je ispijanje čaja možda najpametnija odluka koja poboljšava zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da je čaj odličan za gubitak viška kilograma, a sprečava nastanak raka i drugih hroničnih bolesti. Povrh svega, poboljšava raspoloženje.

Stručnjaci sa Američkog odeljenja za agrikulturu donose još dokaza”Naučnici koji su doprineli ovim saznanjima su jedni od najboljih na svetu”, kaže Džefri Blamberg, urednik izdanja, i dodaje:

„Uzevši sve u obzir, ova istraživanja su izuzetno ubrzala naučna saznanja o vezi čaja i našeg zdravlja.”

Istraživanja objavljena u časopisu “Medical News Today” smatraju nebitnim da li pijete hladan ili topao čaj jer su efekti isti.

Šta još kažu istraživanja

Naučnici su zaključili proučavajući polifenol (prirodni sastojak čaja) da on povećava nivo energije i topljenje masnoća u organizmu. Ljudi koji su konzumirali zeleni čaj izgubili su u proseku 1,3 kilograma u periodu od 12 nedelja, pazeći pritom na ishranu. Polifenoli iz zelenog čaja smanjuju napredovanje nekih bolesti. U jednoj studiji su naučnici uočili da je od raka prostate obolelo tri odsto muškaraca koji su svakodnevno pili čaj. Nasuprot tome, 30 odsto muškaraca koji su uzimali placebo obolelo je od raka prostate.

Studija sprovedena u Italiji pokazuje da crni čaj snižava krvni pritisak i isto tako smanjuje negativan efekat previše masnog i nezdravog obroka.

Konzumacija čaja se povezuje sa jakim kostima, a naročito pomaže kada je u pitanju početak osteoporoze. Takođe je zabeleženo da jedna šoljica čaja na dan poboljšava koncentraciju.