Moćna morska so u službi zdravlja vašeg organizma

Većina doktora preporučuje pre morsku nego kuhinjsku so za upotrebu. Ona je lokovitija i zdravija, jer sadrži preko 80 blagotvronih elemenata, koji čuvaju naš organizam od štetnih uticaja. Evo koje su sve pozitivne strane ovog nezaobilaznog začina.

Morska so se dobija isparavanjem slane vode i  menja svoju hemijsku strukturu prilikom sušenja na 650 stepeni Celzijusa. Ova so sadrži osamdeset različitih elemenata od kojih se u tragovima može naći kaliju, magneziju i mangam, stga pomaže u očuvanju vašeg organizma, kose i kože. Zato većina doktorra preporučuje letovanje na moru, jer će nam morska voda podariti više zdravlja. Evo kako morska so utiče na naše telo:

1. Alkalni efekat, kojim se postiže balansiranje nivoa kiseline u telu i eliminiše potencijalne rizike fatalne bolesti.

2. Jača imunološki sistem, jer telo postaje otporno na autonomne bolesti, poput gripa i alergije.

3. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, jer redovno uzimanje morske soli rastopljene u vodi umanjuje loš holesterol u telu, održava krvi pritisak i poboljšava rad srca.

4. Savršena je u bobi protiv dijabetesa, jer konzumiranjem se smanjuje nivo šećera u krvi.

5. Dvadeset odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koji se usled nedostatka minerala oštećuju, ali ukoliko morsku so dodao u hranu ona nam može poslužiti kao pomoć u lečenju osteoporoze.

6. Korisna je za respiratorne puteve, jer minerali i oligoelementi pomažu u oporavljenju sluzokože. Ona ima antiseptični i antibakterijski uticaj što se prepisuje kalcijumu i magnezijumu.

7. Pomaže u funkcionisanju mišićnih vlakana i blagotvorno deluje na grčeve a za to je zaslužan kalijum koji obiluje u morskoj soli.

8. Prirodni prečišćivač krvi, jer vitamin C iz njenog sastava deluje kao antioksidant i uništava slobodne radikale. A magnezijum iz soli omogućava efikasno delovanje antioksidanata, na taj način se postiče detoksikacija ćelija kože.

9. Kada so izbacuje toksine iz tela, koža posteje meka i zdrava, a preporučuju se i kupke od morske soli koje poboljšavaju tonus kože. Tako ćemo izlučiti suvišnu vodu iz kože i vezivnog tkiva, čime se spečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Ona je puna vitamina i minerala značajnih za zdravlje organizma i pravilnu ishranu samih ćelija. Na taj način se povećava ćelijskii metabolizam i tkivo postaje hidratizovano, a povećava se i zanga ćelijske membrane. 

11. Sa problemom začepljenih pora na koži borite se sa kalcijumom iz morske soli.

12. Koristi se i kao prirodni piling na koži za uklanjanje mrtvog sloja ćelija sa površine.

13. Ukoliko imate oriblem sa masnim korenom kose u tome vam može pomoći morska so, koja apsorbuje višak ulja sa vaših vlasi i čini kosu glatkom i lepom. 

14. Ona hrani folikul dlake zato će vaša kosa biti lepša i zdravija, jer ćete dostići želejni volumen.

15. Perut za morsku so nije ništa jer ga ona u potpunisti otklanja i sprečava suvoću kože.