MOĆNA: Zrela banana leči ovih 9 bolesti

Banana
Pixabay.com

Namirnica koja telu daje energiju da izgura stresan dan na poslu

Puno ljudi izbegava prezrele banane misleći da su prezrele, nisu dobre ili ih jednostavno ne vole. Ali nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su one odlične za zdravlje, piše Life Hack.

Idealne su kada se tačkice na njima tek počnu pojavljivati – tada su najbogatije antioksidansima i mineralima. Kao takve se najlakše vare i imaju najviše dobrobiti za zdravlje.

Ovo je 9 razloga zbog kojih morate da jedete zrele banane:

1. Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Banane s crnim tačkicama sadrže supstancu TNF – faktor nekroze tumora koji uništava ćelije raka. Jedenje takvih banana zato može pomoći u prevenciji raka.

2. Leče žgaravice

Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu kod loše probave. Lako su probavljive i ne pričinjavaju želucu nikakve poteškoće. Naprotiv – ako imate problema s probavljanjem hrane ili sa žgaravicom, pojedite bananu za instantno olakšanje.

3. Regulišu krvni pritisak

Kako bi održali uredan pritisak važno je i da je nivo kalijuma u krvi dovoljno visok, a banane su bogate kalijumom. Takođe sadrže vrlo malo natrijuma koji podstiče rast krvnog pritiska.

4. Manje ste depresivni 

Sadrže triptofan, aminokiselinu koja je telu neophodna da bi proizvodilo serotonin, neurotransmiter nužan za smirenost, dobar osećaj kao i za dobar san.

5. Ako patite od zatvora…

…uzmite banane. Zbog visokog nivoa vlakana ova namirnica odlična je za podsticanje probave.

6. Daju vam energiju – odmah!

Ako se osećate umorno, na poslu ste ili morate da idete na trening, a nemate snage – pojedite bananu. Ona će vam dati dovoljno energije zbog svog jedinstvenog sastava, ali na zdrav način. Kalijum iz nje sprečiće grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžuju telesnu izdržljivost. Zato – umesto slatkiša ili kafe, radije birajte bananu.

7. Dobre su ako imate čir na želucu 

Zbog svoje mekane strukture i lake probavljivosti zrele banane su idealne za sve koji se pate od želučanih problemima.

8. Super prijatelj u borbi protiv anemije

Banane su bogate železom i zato idealne ako se borite s anemijom ili trenutnim manjkom železa u krvi.

9. Pomažu kod menstrualnih bolova

Visok nivo kalijuma u tačkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane obiluju i vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u telu tokom “onih dana u mesecu”.loading...