MODERNA BOLEST OD KOJE STRAHUJU STRUČNJACI: Jeste li čuli za “kokičasta pluća”?

Kokice
Pixabay.com

Elektronske cigarete kao da ne gube na popularnosti uprskos vestima koje se povremeno pojave, a koje prenose stravične nezgode koje su se dogodile ljudima dpk su ih koristili.

 

Desetak slučajeva eksplozije obišlo je svet, ali entuzijazisti i dalje ne haju za upozorenja stručnjaka.

Najnovije istraživanje sprovetedno u zdravstvenom centru na Harvardu pokazalo je da elektronske cigarete ni po jednom osnovu nisu bolje od “običnih”. Pored već pomenutih eksplozija, ispostavilo se i da su jednako štetne i po vaša pluća.

Naime, kako tvrde stručnjaci koji su radili na istraživanju, 75 odsto tečnosti za elektronske cigarete sadrže hemijsko jedinjenje diacetil, organsko jedinjenje koje sadrži 4 atoma ugljenika, a koje izaziva opasnu bolest koju su nazvali “kokičasta pluća”

“Kokičasta pluća” poznata su i kao bronhiolitis obliterans, koji izaziva ožiljke u vazdušnim kesicama na plućima. One izazivaju gotovo konstantni kašalj i nemogućnost potpunog udisaja.

Izraz “kokičasta pluća” nastao je 2004. godine kada je par radnika u fabrici kokica u Misuriju dobilo ovu bolest zbog velike koncentracije diacetila. Pored kokica, diacetil se nalazi i u voću i alkoholnim tečnostima za elektronske cigarete, prenosi sajt firsttoknow.com.