MOGU DA UGROZE TRUDNOĆU: Pet poslova koje NIKAKO ne bi trebalo da obavljaju dame u drugom stanju

Treba da uživaš u drugom stanju...

Trudnica
Pixabay.com

Trudnoća je osetljiva faza u životu žene. Nositi novi život u sebi znači da morate biti pažljiviji nego inače. Šta god učinili, može uticati na zdravlje vas i vaše bebe pa ne želite napraviti bilo kakvu neozbiljnu grešku koja se može pokazati opasnom. Zato morate uzeti u obzir i aktivnosti koje svakodnevno obavljate.

Evo kojih pet kućnih poslova biste tokom trudnoće trebalo da prepustite drugima.

1. Premeštanje nameštaja ili nošenje teških predmeta
Nakon prvog tromesečja treba izbegavati bilo koji zadatak koji uključuje podizanje teškog predmeta ili pomicanje bilo kojeg teškog predmeta. Obavljanje ovih poslova može povećati rizik od povreda. To se događa jer se tkiva u zglobovima i dnu karlice olabave zbog hormonalnih promena koje se događaju tokom trudnoće, čineći vas sklonijim povredama.

2. Poslovi koji uključuju predugo stajanje
Treba izbegavati svaki zadatak zbog kojeg morate dugo stajati. Naročito je važno toga se pridržavati u jutarnjim satima kada većina žena pati od jutarnje mučnine. Dugo stajanje može pojačati pritisak na vaše noge, što bi dovelo do oteklina i bolova u leđima. Takođe, ako vam treba više vremena za kuvanje, napravite pauze i ne stojte jako dugo.

3. Izbegavajte savijanje
Brisanje, pranje odeće, čišćenje poda i drugi poslovi koji zahtevaju savijanje se ne preporučuju tokom trudnoće. Povećanje telesne težine u trudnoći može uzrokovati marginalni pomak u težištu tela, a savijanje može biti rizično za pojavu problema sa išijasom. Dakle, ako se tokom izvođenja bilo kojeg zadatka osećate nelagodno, odmah ga prekinite.

4. Izbegavajte zadatke koji uključuju penjanje 
Tokom trudnoće penjati se na stolicu ili merdevine može biti loša ideja. Dodatna težina može uticati na vašu ukupnu koordinaciju i može vas izbaciti iz ravnoteže. To bi moglo naštetiti detetu, što na kraju može dovesti do prevremenih trudova.

5. Korišćenje hemijskih proizvoda za čišćenje ili pesticida
Studije sugerišu da prenatalna izloženost piperonil butoksidu, uobičajenoj hemikaliji koja se nalazi u insekticidima, može štetiti razvoju fetalnog mozga. Da biste izbegli takve komplikacije povezane s trudnoćom, izbegavajte insekticide i proizvode za čišćenje, piše Times Of India.