MOGUĆE JE SPREČITI RAK: Usvojite ova četiri pravila, i smanjićete rizik od oboljenja za 80 odsto!

Lekar Stetoskop
Pixabay.com

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka.

 

Pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično da smanji vaš rizik obolevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology.

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka – pušenje, pijenje alkohola, telesna težina i fizička aktivnost.

“Rak je moguće sprečiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je sprečiti, a procene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem”, rekao je Grejem Koldic, profesor epidemiologije s Harvarda.

“Izazov je sada delovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu”, kazao je Koldic.

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik oboljevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma.

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje alkohola, koje mora da bude svedeno na minimum – ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Telesna težina mora da bude umerena, ni prevelika ni premala – indeks telesne težine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Poslednji kriterijum je fizička aktivnost – osobe s niskim rizikom oboljevanja vežbale su umerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedeljno.