Momci, pazite se: U Srbiji svake godine 40 muškaraca oboli od raka dojke

Najčešće se primenjuje više terapijskih modaliteta, pa lečenje traje oko šest meseci, s tim da hormonska terapija traje pet godina, tokom kojih se uzima jedna tableta dnevno.

Iako mnogi misle da je rak dojke isključivo bolest žena, i muškarci mogu da obole od ove vrste kancera, jer i oni imaju žlezdano tkivo koje je locirano tik iza bradavice, a iz njega može da se razvije ova bolest. Istina, karcinom dojke muškarca se znatno ređe javlja nego kod žena i smatra se da on predstavlja samo jedan odsto svih karcinoma dojke. Naime, tokom života jedan od 1.000 muškaraca suočiće se sa dijagnozom raka dojke, a u proteklih 30 godina nije registrovan porast obolevanja.

U Srbiji se svake godine otkrije oko 40 novih slučajeva karcinoma dojke muškaraca. Među faktorima rizika za nastanak oboljenja najvažnije su godine starosti. Smatra se da je karcinom dojke bolest starijih, a prosečna starost muškaraca kojima je postavljena dijagnoza je 68 godina.

Ukoliko se bolest javi pre šeste decenije predstavlja kuriozitet, tvrde stručnjaci. Ostali faktori koji povećavaju rizik su: genetika (prisustvo mutacija gena tipa BRCA2 i BRCA1, Klinefelterov sindrom), bolesti jetre (ciroza jetre, naročito alkoholna ciroza), primena hormonske terapije kod karcinoma prostate, izloženost zračenju, debljina.

– Činjenica da muškraci imaju malo žlezdanog tkiva pogoduje ranijem uočavanju tvrde, najčešće bezbolne promene, tumora oko bradavice, što je često i jedini simptom bolesti – objašnjava za b92.net potpukovnik dr Jovan Kršić, načelnik Kabineta za opštu hirurgiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

– Bolest može da se ispolji uvlačenjem bradavice, pojavom crvenila ili ranice oko bradavice ili curenjem tečnog sadržaja iz bradavice.

Uprkos činjenici da karcinom dojke muškaraca može lakše da se uoči, većinom se pacijenti relativno kasno javljaju lekaru, uglavnom zbog neznanja o postojanju rizika za nastanak bolesti. U trenutku utvrđivanja dijagnoze karcinom je najčešće već zahvatio limfne žlezde u pazušnoj jami.

– Dijagnostička procedura obuhvata klinički pregled, mamografiju, ultrazvuk i iglenu biopsiju promene i vrlo je pouzdana – napominje dr Kršić. – Inicijalni tretman bolesti je hirurški, tačnije odstranjuje se dojka i žlezda iz pazušne jame. Nakon toga se, zavisno od statusa limfnih žlezda pazušne jame, primenjuje hemioterapija, a zavisno od veličine tumora i stepena agresivnosti – zračenje. Hormonska terapija se preporučuje zavisno od prisustva hormonskih receptora, u praksi kod 80 odsto obolelih.

Najčešće se primenjuje više terapijskih modaliteta, pa lečenje traje oko šest meseci, s tim da hormonska terapija traje pet godina, tokom kojih se uzima jedna tableta dnevno.