MOŽE BITI NEPRIJATNO: Evo šta erekcije tokom noći znače za zdravlje muškarca

Iako je ponekad krajnje neprijatno probuditi se u stanju erekcije, trebate znati da je to izuzetno pozitivan znak kada jer reš o opštem zdravstvenom stanju.

erekcija
prinz screen/you tube/Health Care Tips

Zapravo, ako se duži vremenski period budite bez erekcije, to može biti signal da imate uroloških problema i da se što pre javite lekaru.

Kako piše Men’s Health, prisustvo erekcija tokom noći važan je pokazatelj kako vaše telo funkcioniše

Šta dovodi do erekcija u toku noći?

Erekcije nastaju stimulisanjem parasimpatičkog nervnog sistema. Kada vidite, osetite ili čujete nešto što je seksualno atraktivno, to pokreće oslobađanje neurotransmitera u vašem mozgu, što dovodi do dilatacije arterija u penisu. Dilatacijom krvnih žila omogućava se slivanje veće količine krvi u penis, što ga čini uspravnim.

Parasimpatički nervni sistem je aktivniji kada spavate, što pored stvaranja erekcija takođe uzrokuje i to da se mišići opuštaju i da se vaš srčani rad uspori. Još jedan razlog zbog kojeg se možete probuditi u stanju erekcije jeste testosteron koji će verovatno biti na najvišem nivou tokom jutra.

Jesu li normalne jutarnje erekcije?

Prema rečima urologa Adama Ramina, zdrav čovek treba očekivati erekciju od tri do pet puta u toku noći. Ako se to ne dešava, to bi mogao biti jasan znak nekog nervnog oboljenja, arterijske bolesti, hipertenzije, dijabetesa, niske koncentracije testosterona ili depresije i anksioznosti.

S druge strane, postoje tzv. psihološke i fiziološke erekcije. Ako niste u mogućnosti postići erekciju tokom seksa, a dešavaju vam se u toku noći, to je dovoljan znak da trebate posetiti seksualnog terapeuta iz razloga što možda imate samo psihološke erekcije.

Koja je svrha jutarnjih erekcija?

Iako jutarnje erekcije nemaju nikakvu specifičnu funkciju, one su najbolji pokazatelj da vaš penis pravilno funkcioniše. Pojava erekcija koje dobijate noću predstavlja vrstu nesvesnog režima vežbe za vaš penis, pomažući da se njegovo tkivo rasteže i skuplja kako bi bilo spremno za odnos kada god to poželite.

Šta možete učiniti ako nemate jutarnje erekcije

Prema mišljenju urologa Adama Ramina, ako se barem povremeno ne probudite sa jutarnjim erekcijama, možda ćete morati posetiti lekara. Tačnije, ako mesec ili dva prolazi bez ikakvih dešavanja tokom noći, možda vam je potrebna stručna pomoć. Kao najčešći medicinski uzrok izostanka jutarnjih erekcija navodi se začepljenje krvnih sudova ili manjak testosterona.