Može biti veoma opasno: Zbog čega se javlja zujanje u ušima?

Oko 10 posto odraslih ima ovaj problem, a jedan od uzroka može biti i konzumiranje određenih lekova.

Zujanje u ušima ili tinitus je osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa. Prostim rečima, čovek čuje ono čega nema.

Oko 10 odsto odraslih osoba čuje zujanje u ušima, pri čemu je ova pojava zastupljenija u starijoj dobi i kod muškaraca.

Uzroci zujanja u uhu mogu biti razni: promene na krvnim žilama glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenje u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis…

Ali i upotreba pojedinih lekova može biti uzrok. Takođe, problem zujanja u ušima imaju osobe sa visokim krvnim pritiskom, kao i osobe sa lošom cirkulacijom.

Osobe kojima zuji u ušima zbog loše cirkulacije u ušima, treba iz svog života da odstrane kofein, cigarete, alkohol i da smanje unos soli.

Zujanje u ušima može biti i posledica nakupljenog voska. Kada se previše nakupi, može iritirati bubnu opnu i uzrokovati zujanje.

Kako biste se rešili neprijatnog zujanja, mogu vam pomoći i slušalice. “Prekrijte” iritirajući zvuk zujanja nekom laganom muzikom umerene jačine zvuka, poput zvukova prirode.

Ako je zujanje učestalo, posetite lekara, kako biste proverili vaše celokupno zdravstveno stanje i pronašli uzrok zujanja u ušima.