MOŽE SPASITI ŽIVOT: Redak simptom raka dojke krije se na ovoj fotografiji (FOTO)

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke i idealno vreme za podsećanje na važnost prevencije ali i samopregleda.

Grudnjak
Pixabay.com

Simptomi raka dojke mogu biti vrlo očigledni, poput grudvice na grudima, ali mogu da budu i potpuno zanemarljivi, kao na primer osip.

Kler Varner je imala samo jedan simptom – rupicu ispod leve dojke. Sudbina je htela da baš u tom trenutku naiđe u novinama na tekst o raku dojke pa je rešila da proveri o čemu se radi. Lekari su joj rekli dijagnozu – u pitanju je zaista bio rak. Sa njim se izborila uz pomoć hemioterapije i radioterapije, a njena fotografija na Fejsbuku postala je viralna.

– Nisam ni sanjala da ću ikad u životu postaviti ovakav status i fotografiju na Fejsbuku. Ali, molim vas, pročitajte i još važnije, pogledajte. Ovo je slika moje leve dojke. Mala modrica je mesto biopsije. Rupica koja jedva da se vidi sa leve gornje strane je redak simptom raka dojke. Trepnite i nećete ga videti. Ja sam ga primetila zahvaljujući tekstu na koji sam naišla na Fejsbuku – napisala je Varnerova status na svom profilu i dodaje:

– Jedna sam od srećnica jer sam ga uhvatila u ranoj fazi i imam sve osnove da verujem da ću se izvući. Kvržica u mojoj dojci postoji iako je ne vidim i ne osećam. Ne osećam se loše. U suštini mi nije ništa osim što imam rupicu na grudima. Molim vas, dobro posmatrajte sebe i terajte svoje voljene da se pomno pregledaju. Ako sam ovom slikom pomogla samo jednoj osobi, moj cilj je ostvaren – napisala je Kler uz fotografiju.