Možete i bez njih: Ovih 5 namirnica izazivaju rak!

Na osnovu analize studija provedenih posljednjih 30 godina, naučnici su izdvojili pet ultrakancerogenih namirnica koje treba da izbegavate.

Ove namirnice sadrže malo dodatnih masti i šećera koje sadrže opasne kancerogene sastojke.

1 Mesne prerađevine – Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Studija koju je 2005. godine proveo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67 posto.

2 Gazirana pića – Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Istraživanje koje je proveo Univerzitet Minesota pokazuje da osobe koje popiju minimum dva gazirana pića tokom nedelje skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka gušterače.

3 Čips – Pun je transmasti, ugljenihidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi uzrokuje stvaranje kancerogenih sastojaka, kao što je akrilamid, koji se takođe nalazi i u cigaretama. Prema prof. Deili Harisa s američkog Univerziteta Klark, akrilamid je glavni uzrok nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje.

4 Kokice za mikrotalasnu – Prema istraživanju američkog sveučilišta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kesice uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače.

5 Uzgajani losos – Ovakav losos može da se konzumira jednom u pet meseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično leče visokom dozom antibiotika.