MRŠAVITE, ALI SALO NA STOMAKU OSTAJE? To može da ukaže na jedan OZBILJAN NEDOSTATAK

Stomak Debljina
Freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Mnogima višak masti na stomaku predstavlja problem koji ne mogu da reše godinama, a on je veoma često znak problema sa srcem. Međutim, salo u predelu stomaka je takođe i obeležje manjka jednog od vitamina neophodnih za dobro zdravlje.

 

Istraživanje Univerziteta u Amsterdamu dokazalo je da osobe s viškom kilograma i prevelikom količinom masnog tkiva na stomaku imaju manjak vitamina D! Međutim, još uvek nije jasno da li nedostatak vitamina D dovodi do nakupljanja masnog tkiva na području abdomena ili debljina smanjuje njegov nivo.

Ranija istraživanja dokazala du da vitamin D smanjuje rizik od pojave bolesti kao što su artritis, astma i dijabetes tipa 1, zahvaljujući njegovim protivupalnim i svojstvima jačanja imuniteta.

– Velika povezanost između veće količine masnog tkiva na stomaku i smanjenih količina vitamina D upućuje na to da kod osoba s prevelikim obimom struka postoji veći rizik od nedostatka vitamina D – kaže autorka studije dr Rašida Rafik sa Univerzizeta u Amsterdamu.

Studija je sprovedena tako što su naučnici analizirali abdominalno i ukupno masno tkivo kod ljudi starosti od 45 do 65 godina koji su učestvovali u ranijim istraživanjima o gojaznosti. Kod ispitanika su se procenjivali i nivoi vitamina D.

Koliko je vitamin D, poznat i kao vitamin sunca, važan za zdravlje govori i činjenica da ovaj dragoceni vitamin može da spreči, pa čak i da popravi štetu na srcu uzrokovanu dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Neki stručnjaci čak tvrde da je vitamin D jeftina alternativa lekovima koji se inače koriste za bolesti srca.

Vitamin D deluje tako što podstiče proizvodnju azotne kiseline bitne za regulaciju krvotoka i sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Takođe, smanjuje “unutrašnji stres” u kardiovaskularnom sistemu, što takođe deluje povoljno na zdravlje srca.

– Ne postoje mnogi, ako ih uopšte ima, poznati sistemi koji se mogu koristiti za regeneraciju oštećenih kardiovaskularnih ćelija, ali vitamin D to može. To je jeftino rešenje za “popravku” kardiovaskularnog sistema. Ne moramo da razvijamo novi lek, već ga imamo – tvrdi dr Tadeuš Malinski sa Univerziteta u Ohaju.

Vitamin D je naročito koristan za zdravlje žena. Nauka je dokazala da unošenje vitamina D kroz hranu i dodatke ishrani smanjuje mogućnost ranije menopauze za 17 odsto. Smatra se da vitamin D usporava i starenje jajnika.

Najveći prirodni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, a ima ga i u masnoj ribi, žumancetu i nekim vrstama žitarica. Neki mlečni proizvodi pojačani su vitaminom D, pa ga ima i u njima.