MRZITE VLAGU NA SVOJOJ KOŽI? Postoje četiri DOBRA RAZLOGA da uživate znojenju!

Prisustvo znoja na koži može biti iritantno naročito ako se tom prilikom širi neprijatan miris. Ipak, reč je o prirodnom procesu koji služi za detoksikaciju organizma, a čestice znoja sadrže prirodni antibiotik koji upija mikrobe sa kože.

znojenje
printscreen/youtube

Znojenje je i neka vrsta hlađenja organizma jer ukoliko se ne bi znojili, telo bi moglo da se pregreje i u tom slučaju došlo bi do oštećenja vitalnih organa.

Četiri razloga zašto treba da se znojite svakoga dana. 

Zaštita od prehlade

Svi znamo koliko je neprijatana prehlada. Kada osećate da ćete se prehladiti, najjednostavniji način da prehladu prekinete je da se dobro preznojite. U znoju se nalaze supstance koje uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse.

znojenje
pixabay

Čisti kožu 

Znojenjem se otvaraju pore koje tako izbacuju prljavštine i masnoće koje se tamo nakupljaju. Zato je veoma bitno da se nakon znojenja koža opere jer sa znojem odlaze i sve prljavštine koje se u njemu skupljaju.

Podstiče hormon sreće

Usled pojačanje fizičke aktivnosti, koja dovodi do znojenja dolazi do otpuštanja endorfina, hormona sreće. Dakle, ukoliko imate problem ili osećate tugu, dobro se preznojite u teretani ili na stazi za trčanje.

Znoj ublažava bol

Endorfin koji je gore pomenut, deluje kao analgetik. Znojenjem se oslobađa hormon sreće i bol se u tim momentima drugačije percipira i manjeg je intenziteta.