MUČE VAS GASOVI? Ovo su najčešći uzroci NADUTOSTI

Verovatno niste previše razmišljali o ispuštanju gasova iz organizma jer su vetrovi (izraz poznatiji u narodu) sasvim normalna stvar, međutim – ovo su neke stvari koje bi, ipak, trebalo da znate:

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Nadimanje stomaka i višak gasova obično se pojavljuju posle jela i često predstavljaju poremećaj u kretanju mišića digestivnog sistema.

Za nadimanje je obično odgovoran jedan od razloga (nekad i oba) a to su: način na koji se hrana konzumira i sama namirnica, odnosno njen sastav.

Osim problema estetske prirode, nadutost stomaka kod težih slučajeva može biti toliko jaka da ometa i normalno disanje: želudac i creva se naduju i, poput balona koji se širi, pritiskaju pluća i srce, te ometaju njihovu normalnu funkciju.

Ako niste znali, postoji razlika između termina nadimanje stomaka i nadutost stomaka, a ona se ogleda u trajanju – iliti nadimanje je proces stvaranja gasova, a nadutost je njegov rezultat.

U nastavku pročitajte o različitim vrstama gasova i kakvu poruku oni šalju o stanju vašeg organizma:

  •  Ako imate učestale gasove i zatvor, znajte da jedete previše vlakana.
  •  Gazirana pića bi mogla da budu krivac za veoma često ispuštanje gasova.
  •  Ako vaši vetrovi imaju baš jak i neprijatan miris, verovatno je za to odgovorna hranu bogata sumporom. Na primer, brokoli i prokelj proizvešće jak miris kad se razgrade u digestivnom sistemu.
  •  Intenzivan smrad praćen bolovima u trbuhu ili nelagodi nakon jela poručuje vam da ste intolerantni na neku hranu. Najčešće su u pitanju mlečni proizvodi.
  •  Možda imate gasove zbog menstrualnog ciklusa. Kao i za sve drugo vezano za temu ciklusa, hormoni drže konce u rukama.
  •  I prekomeran stres može da utiče na učestalost gasova. Kad ste pod pritiskom, dešava se da posežete za namirnicama koje obično ne konzumirate (poput prerađene hrane, sladoleda koji jedete kasno u noć), a to može uticati na varenje.


loading...