MUČE VAS PROLEĆNE ALERGIJE? Pet načina da ih držite POD KONTROLOM!

Proleće
Pixabay.com

Sezonske alergije problem su miliona ljudi širom sveta. S obzirom na to da s prolećem stižu blage vremenske prilike, alergeni se oslobađaju. Drvo, trava i korov su neki od najčešćih pokretača alergija kada ste napolju, a blizu 30 odsto svetske populacije pati od njihovih posledica.

 

Za borbu sa sezonskim alergijama najčešće se koriste lekovi koje propisuje lekar, ali eksperti ističu da postoje saveti kojih treba da se pridržavate za ublažavanje ovih simptoma, piše AccuWeather.

Tuširajte se uveče

Eksperti kažu da tuširanje uveče može da učini spavanje mnogo ugodnijim za osobe s alergijama. Ispiranje polena s kože i kose drži alergene dalje od posteljine i jastuka. Kada je reč o pranju posteljine, vodite računa da to radite u toploj vodi, jer se tako uklanja više polena.

Ne izlazite napolje ujutro

Ujutro između 5 i 10 sati koncentracija polena u zraku je najveća, pa lekari savetuju da, ako je to moguće, izbegavate izlaske u to vreme. Najbolje je izaći nakon jake kiše, jer ona uklanja polen iz vazduha. Osobe koje pate od alergija najviše problema imaju kada je suvo, toplo i vetrovito vreme.

Pročišćavajte vazduh u prostoriji

Zatvorite vrata i prozore kuće ili automobilske prozore kada je napolju visoka koncentracija polena. U autu uključite klimu, a u kući filtere za polen i često usisavajte.

Izbegavajte neke vrste hrane

Ovo se posebno odnosi na sirovu hranu i sveže voće, jer neke osobe od toga svrbe usta.

Adekvatno se obucite kad izlazite

Opremite se velikim šeširom i naočarama da biste polen držali što je moguće dalje od očiju. Neke osobe moraju nositi i maske, ukoliko moraju da izlazi napolje.