Muče vas viseće bradavice? Prirodno sredstvo pomaže da nestanu bez traga

Dobroćudne izrasline na koži su najčešće virusnog karaktera pa ćete njihovim uklanjanje sprečiti širenje po telu.

pixabay.com

Fibromi ili viseće bradavice predstavljaju dobroćudne izrasline na koži koje su prema definiciji zapravo benigni tumori vezivnog tkiva, a na koži se prepoznaju po svom karakterističnom izgledu – mali čvorići koji vise na koži veličine od nekoliko milimetara pa do centimetra u obimu. Ove promene na koži najčešće nisu pigmentirane, ali nisu ni zloćudne.

Najproblematičnija je činjenica da se tokom života neprestano pojavljuju i da predstavljaju estetski problem, posebno jer se često pojavljuju u predelu vrata, lica i dekoltea. Nadalje, u srednjoj životnoj dobi pojavljuju se i na mestima gdje se koža tare pa su stoga najčešće na pazusima, preponama, ispod dojki, po trbuhu, kapcima, ali se mogu pojedinačno javiti i na drugim mestima na koži.

Fibromi, osim toga mogu predstavljati problem, jer nastaju na mestima gde se koža tare pa ih možemo povrediti, čime izazivamo njihovu upalu koja može biti bolna, mogu narasti ili čak prokrvariti, u zavisnosti od jačine i načina povrede. 

Uzrok njihovog nastajanja nije poznat, ali je presudni faktor genetska predispozicija i gojaznost, dok broj varira prosečno od nekoliko pa do nekoliko stotina. Dijagnoza fibroma se postavlja pregledom lekara dermatologa, a o načinu lečenja odlučuje dermatolog. Najčešće se fibromi uklanjaju u hladnije doba godine kada je sunce manje izraženo i kada znojenje nije posebno izraženo.

Medicinskim tretmanima, fibromi se uklanjaju elektrokoagulacijom, aplanacijom, radiokirurški, laserski. Potreban je samo jedan tretman, osim ukoliko se nalazi veći broj fibroma ili veća površina, tada je je tretman potrebno ponoviti. Nakon uklanjanja zaostaju krastice ili krasta koje se mažu lokalnim antibiotikom pet dana uz uobičajenu higijenu i tuširanje. Nakon zahvata potrebno je izbegavati nekoliko dana jače znojenje, jače fizičke napore kako bi ranice uspešno zarasle i kako bi uklanjanje prošlo bez komplikacija.

Skidanje fibroma jabukovim sirćetom

Prirodno jabukovo sirće smatra se Hipokratovim lekom, koji se od davnina koristio kao najdelotvorniji kućni lek koji se može koristiti za lečenje više od 50 bolesti. Uklanjanje fibroma samo je jedan od mogućnosti primene jabukovog sirćeta u lekovite svrhe, a to je moguće i delotvoran zahvaljujući njegovoj kiselosti.

Pre objašnjenja načina na koji se primenjuje, bitno je znati da se jabukovo sirće ne sme koristiti za uklanjanje fibroma oko kapaka, jer može iritirati oči. Ipak, ova metoda uklanjanja fibroma na prirodan način deluje kod većine ljudi.

Pažljivo operite područje oko fibroma koristeći vodu i blagi sapun. Fibrom prvi put možete namakati u vodi 15 minuta, odnosno može se na njemu držati vata natopljena vodom ili se pak fibrom malo protrlja s nečim i na kraju posuši. Potom, natopite komadić vate jabukovim sirćetom i iscedite višak. Položite pamuk ravno na fibrom pa ga osigurajte flasterom ili zavojem, da budete sigurni da će ostati na željenom mestu. Ostavite ga 15 minuta. Potom, ponovo isperite vodom.

Ponovite postupak 3 puta na dan, nekoliko dana do nedelju dana ili više ako je potrebno. Fibrom bi prvo trebao dosta da potamni, da potom nastane krastica, zatim će se osušiti i na kraju sve otpasti. U zavisnosti od veličine fibroma, odnosno koliko je on duboko u koži, nastaće malo oštećenje, ožiljak i on se maže nevenovom masti ili aloe vera gelom. Ako fibrom nije duboko u koži, ožiljak ne bi uopšte trebao nastati, ako se sve ovo pažljivo primeni.