Muči vas bol oko pupka? Učestale stomačne tegobe mogu biti simptom ozbiljne bolesti

Analiza mesta i jačine tegoba u stomaku ključna je za postavljanje dijagnoze.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Kada se pojavi bol u stomaku ključno je odrediti sa koje strane boli, da li je bol tup ili oštar, da li se pojačava na dodir, šta ga umiruje, koliko dugo traje i kada se javlja. Odgovori na ova pitanja ključni su za dalju dijagnostiku koja detaljno može da otkrije uzrok problema.

– Uzrok nastanka bola u stomačnoj duplji može da bude upala, prekid cirkulacije, zatezanje creva, grč glatke muskulature ili pritisak na neke od nerava. Bol može da bude tup, što je najčešće posledica grča ili preteranog istezanja creva, ali i posledica zapaljenja. Kada je bol oštar i dobro lokalizovan, najčešće je prouzrokovan upalom i može da se isprovocira ili pojača pritiskom na trbušni zid. Ne isključuje se ni mogućnost da bol bude prenosan, pa da se reflektuje na neku udaljenu tačku od stomaka. Osim definisanja mesta bola, bitno je i vreme njegovog nastanka, trajanje, način nastanka i širenja bola, kao i faktori koji ga provociraju ili umiruju – objašnjava za “Novosti” doktor Dragan Gunjić, hirurg Prve hirurške Kliničkog centra Srbije, kaže da je analiza bola u trbuhu kompleksna, čak i za lekare.

Kada se bol javi u gornjim delovima trbuha najčešće je reč o problemima sa želucem.

– Ova vrsta bola uglavnom nastaje usled gastritisa i čira, naročito kada je bol tup i tišteći. Ukoliko je bol jak, naglo nastao, naročito posle uzimanja nekih analgetika ili “aspirina” može da ukaže na pucanje čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu – kaže doktor Gunjić.

Bolovi mogu da se jave i obostrano. U zavisnosti od toga da li je reč o levoj ili desnoj strani, otkriva se uzrok problema.

– Bol ispod desnog rebarnog luka najčešće ukazuje na prisustvo kamena ili zapaljenje žučne kese. Ovaj bol se po pravilu širi u desno rame. Ukoliko je praćen žutilom kože ukazuje i na moguće zaglavljivanje kamena u glavnom žučnom vodu. Bol u desnom donjem delu stomaka može da upućuje na upalu slepog creva, naročito ako je počeo da se širi iz gornjeg dela stomaka. Kada boli sa leve strane obično je reč o upali, ili pucanju divertikuluma debelog creva, uvrtanju debelog creva ili karcinomu ovog organa – objašnjava doktor Gunjić.

Bol koji se širi jasno ukazuje na upalu pankreasa, a bol oko pupka može da bude izazvan i uvećanom aneurizmom trbušne aorte. Bolovi u krstima koji se šire prema stomaku, uglavnom ukazuju na urinarnu infekciju ili kamen u mokraćovodima.

POMOĆ GINEKOLOGA

Kod žena, u slučaju lokalizacije bola u trbuhu, uvek bi trebalo da se uradi i ginekološki pregled zbog moguće upale jajnika i jajovoda. Uzrok može da bude i postojanje ili pucanje ciste jajnika, ali i tumor.