MUČI VAS LOŠA PROBAVA? Male promene u ishrani donose olakšanje

Iako ovih dana jedete možda i češće, razmislite o tome šta je na vašem jelovniku.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Stručnjaci ističu da je za ovakvo stanje creva najčešće odgovorna određena vrsta hrane koju unosite. Ukoliko ne konzumirate dovoljno namirnica sa vlaknima, kao što su povrće i voće, a uz to imate i medikamentoznu terapiju, možete da očekujete da se pojavi ovo neprijatno stanje. Stres kojem smo svi izloženi, posebna je vrsta okidača za pojavu opstipacije.

Šta možemo da uradimo da se ovaj poremećaj eliminiše ili makar uredi?

Uzimanje žestokih laksativa svakako pomaže, ali može da dovede i do kontraefekata, o čemu treba voditi računa. Laksativi mogu da iz organizma izvuku hranljive sastojke, stvore zavisnost kod onog ko ih uzima, ali i da izazovu ponavljanje opstipacije, upozoravaju stručnjaci.

Zato bi prirodni lekovi trebalo da imaju prednost u terapijskom smislu, tvrde zagovornici alternativnog lečenja. Biljni laksativi i sredstva za omekšavanje stolice bez dodavanja šećera su, po njihovom mišljenju, lek izbora. Treba ih uzimati po potrebi i samo nakratko. Osim toga, treba jesti što više žitarica i piti mnogo tečnosti. Ako se tome doda i bar malo vežbanja, na probleme sa crevima i zatvor svako može brzo da zaboravi.