Muči vas migrena? Top 7 načina pomoću kojih možete da porazite veliku glavobolju

Migrene su uglavnom uzrokovane stresom, nedostatkom minerala, lošim kvalitetom sna i nutritivnim faktorima. Ipak, postoji nekoliko načina pomoću kojih ih možete ublažiti.

Pixabay.com

Doktor Alexander Mauskop je u tekstu za CNN naveo stvari koje najčešće preporučuje svojim pacijentima:

Bavljenje aerobikom

Trebali biste vježbati najmanje tri puta sedmično po 30 ili 40 minuta. Mauskop tvrdi da postoji direktna veza između vježbanja i ublažavanja migrena. Vježbanje je neophodno ukoliko se želite osjećati bolje.

Praktikovanje vežbi za opuštanje

EMG-biofeedback terapija može biti od koristi. Pokušajte i sa jogom i meditacijom. Stručnjaci zapravo smatraju kako su sve vrste vježbi za opuštanje podjednako efikasne.

Redovan raspored spavanja

Svake noći idite na spavanje u isto vrijeme. Pridržavajte se istog pravila i kada je riječ o ustajanju ujutro, čak i kada je vikend. I nedostatak sna i pretjerano spavanje mogu uzrokovati migrene.

Suplementi magnezija

Simptomi nedostatka magnezija u organizmu su: migrene, hladne ruke i stopala i grčenje mišića u nogama. Idealno bi bilo da konzumirate 400 mg magnezija dnevno.

Izbegavajte namirnice koje su okidač

Ako popijete čašu vina i dobijete migrenu, onda je vino jedan od okidača te biste ga trebali početi izbegavati. Druge namirnice koje su najčešće problematične kada je reč o migrenama su: čokolada, mononatrijev glutamat (aditiv), hrana prepuna konzervansa i zaslađivači.

Izbegavanje kofeina

Pacijenti često ne shvataju da je kofein krivac, iako im pomaže da osećaju bolje. Realnost je ta da je odvikavanje od kofeina ono što im zadaje migrene. Popiju kafu, osećaju se dobro naredna dva sata, ali onda sledi pakao.

Preventivni tretmani

Pitajte svog lekara o najboljoj preventivnoj opciji za vas, koja može uključivati ​​beta-blokatore, antihipertenzive, antiepileptike ili CGRP blokatore, prenosi “Klix.ba”.